fbpx
Menu & Search

Rđa nije zločin

Rđa nije zločin

„Kad sam bio mali, ložio sam se najviše na Fiću, Minija i Bubu. Buba mi se uvek izdvajala po dizajnu, po jednostavnosti i najviše hipi duhu, duhu slobode.“ započeo je Dragan svoju priču dok je njegov odmereno oronuli automobil pozirao među zapuštenim fasadama nekadašnje Bajlonijeve, pa kasnije i BiP-ove pivare, a danas parkinga u samom srcu grada, našminkanim zidovima zaklonjenog od pogleda gostiju Skadarlije.

Draganova prva Buba je bila matirana narandžasta 1200J, a uz nju je došao i nadimak koji ga prati do danas. Naime, na vratima je imao oznake 7. Panzer Divizije, sa VW logom umesto kukastog krsta i kada se prvi put pojavio u udruženju, poznavaoci vojnih prilika su uzviknuli: „Evo ga Romel!“ Ušavši u klub, Dragan je počeo da se dublje interesuje za istoriju VW Typ 1 i zatim je našao onu koja mu je najviše odgovarala: „Do tada su mi sve Bube bile Bube. Kasnije sam shvatio da je 1966. godište, takozvana Buljava Buba, baš ono što mi se najviše sviđa i da tu postoje razni stilovi, kao California Look, German Look, Shine&Fast ali mi je nekako ležao Rat Look za koji sam se odlučio što svojom željom, što spletom okolnosti.“

Druga Buba, ona koja je stajala pred Miloševim objektivom, kupljena je nekoliko godina kasnije, kada je kolega iz udruženja Buba Beograd rešio da proda svoj auto: „Ona je već tada bila Buba sa pedigreom, poznata u gradu, domaćim i stranim klubovima. Kada je došla u moje ruke, bila je u fabričkom izgledu, ali je počela da rđa, pa sam rešio da je personalizujem. Prvo što sam uradio su bile ove široke gume što je bila najveća modifikacija, pa brdo nalepnica sa raznih skupova i tematski vezanih za Rat Look, Hood Ride i Star Wars čiji sam veliki fan. Prve nalepnice koje sam stavio na nju su u stvari bile rune, Raidho i Elhaz, koje zajedno pružaju zaštitu u putovanju.“ Hauba je bila u jednoj boji, pa je išmirglana do sadašnjeg izgleda, što je još jedno od obeležja Rat Looka, zajedno sa detaljima na prednjem braniku — konopcem, rasparenim maglenkama i Brzim Zekom, Bubinim plišanim navigatorom.

Rat Look sa sobom donosi i probleme, posebno kada se ciljani izgled otrgne kontroli: „Sedišta su bila odlična za Rat Look ali vrlo loša za moje pantalone. Tada mi je prijatelj dao ova sadašnja, rasparena, pa i dalje prate taj izgled, ali su sada i funkcionalna“ Takođe, Draganovu Bubu čekaju radovi na podu, ali ne planira da odustane od Rat stila. Kako nam je objasnio, kada bude sredio sve što je potrebno, kao opcija će doći i veštačko rđanje, a na prvom mestu će uvek biti bezbednost, tako da će mehanika, a najviše kočnice kao i do sada uvek biti u savršenom stanju. U planu je i veći motor, 1500 ili 1600, jer se ponekad dešava da na većim uzbrdicama mora da koristi pedale.

„Kod skupova najviše volim tu vožnju u koloni, priznao nam je Dragan, „Zaista volim da kampujem — zezanje, šatori, pivo i druženje uz logorsku vatru, ali je spora vožnja za mene prava stvar!“ Kako je još na početku napomenuo, za svoju drugu Bubu se nada da je i poslednja, ali je spreman da vozni park obogati još nekim starim Volkswagenom: „Bubu smatram dvosedom. Ti, lepša polovina, par kofera i to je to. A ako proširim porodicu, onda bih uzeo Transportera.“ Do tada, Draganova Buba će biti retki predstavnik tog prljavog, zarđalog i predivnog Rat Looka.

Autor teksta: Đorđe Sugaris
Autor fotografija: Miloš Nikodijević

2 Comments

  1. 8 godina ago

    Prava mera.
    Zasite se ljudi konfekcije i šminke, vlasnik ove Bube ima, očigledno, krajnje iskren odnos prema svom vozilu, ovo je živ automobil.

  2. 8 godina ago

    Svaka cast za text i za auto. Svaka pohvala. Rat style zivi 😀