fbpx
Menu & Search

Transappenninica 2015. na Cetinju

Transappenninica 2015. na Cetinju

Za nas ljubitelje oldtajmera gostovanje Transappenninica relija u Crnoj Gori je predstavljalo fantastičan poklon i pravi automobilski praznik. Vidjeti tridesetak predratnih modela na jednom mjestu, i to automobila čije je stanje savršeno ili blizu savršenog, je na našem prostoru i jedna vrsta privilegije te se nadamo da će nas učesnici ovog izuzetnog dešavanja i u narednim godinama ponovo obradovati biranjem Crne Gore za jednu od stanica na njihovom putovanju.

Gospodin Franco Majno, predsjednik organizacije 2FAST4YOU, koja je organizator relija, je bio izuzetno ljubazan i raspoložen da za čitaoce Autoslavije kaže nešto više o ovom dešavanju. Naime, Transappeninica reli se organizuje već tri decenije za redom i predstavlja višednevno putovanje automobilima proizvedenim do Drugog svjetskog rata po unaprijed osmišljenoj maršruti. Polazak je uvijek iz pokrajine Emilija-Romanja, a destinacije se mijenjaju iz godine u godinu. Ovogodišnje jubilarno, 30. izdanje je svoj start imalo u Ćezeni, vozilo se do Ankone, potom trajektom do Splita, zatim obalom do Dubrovnika, Kotora, Tivta sve do Cetinja, gdje smo i imali priliku da uživamo u ovim nevjerovatnim automobilima. Nastavak je predviđao posjetu Mostaru i Trebinju, a zatim povratak od Dubrovnika trasom kojom se već prešlo u dolasku.

Učesnici relija, vidno zadovoljni pažnjom koju njihovo blago izaziva kod posjetilaca, rado su odgovarali na pitanja znatiželjnih,bilo na engleskom, italijanskom ili francuskom, budući da su i dolazili iz više evropskih država – Italije, Austrije, Švajcarske, Njemačke, Češke, a kuriozitet je da je jedan automobil stigao čak iz Amerike. O samim automobilima će vam najbolje reći slike, jer čovjek zapravo ostane nijem pred tako izuzetnim eksponatima. Jedino bih pomenuo marke koje su bile zastupljene: Rolls-Royce, Auburn, Bugatti, Alfa Romeo, Ford, Plymouth, Auto Union, Cadillac, BMW, Lancia, Packard, Bentley, DB, Lagonda, Alvis, Hotchkiss. Organizator se pohvalio da na putu do Cetinja nisu imali nijedan veći kvar, ali da za svaki slučaj reli uvijek prati i ekipa mehaničara.

Oduševljeni dočekom i interesovanjem posjetilaca izložbe, učesnici relija su nakon dva sata provedenih na Dvorskom trgu nastavili svoj put, a nama je ostala nada da na sledeći susret nećemo morati dugo da čekamo.

Autor teksta: Nebojša Raspopović
Autor fotografija: Nebojša Raspopović

1 Comment

  1. 9 godina ago

    Bravo za reportažu!