fbpx
Menu & Search

Yugo u Njujorku

Yugo u Njujorku

Iako je u tadašnjoj Jugoslaviji bio smatran trgovinskim projektom veka, izvoz Yuga na severnoamerični kontinent nije primljen sa jednakim entuzijazmom. Nenaviknuti na male, jednostavne automobile, Amerikanci su Yuga potpuno ignorisali, ali decenijama kasnije, Yugo je ipak našao uporište u američkoj pop kulturi. Poslednje medijsko pojavljivanje Yuga i ono koje može da promeni njegov imidž i pretvori ga u moderni klasik došlo je sa stranica kultnog portala Jalopnik, poznatom po alternativnom pogledu na automobilsku kulturu. Naime, zamenik urednika Majkl Balaban na poklon je dobio Yuga, a mi smo tu priliku iskoristili da mu damo nekoliko ideja, razbijemo stereotipe i saznamo kakvi su njegovi planovi.

Pre svega, zašto Yugo? Da li je to bila neka interna smicalica ili njihova želja da iskusiš nepoznato?

Nisam tačno siguran zašto baš Yugo, ali ispričaću vam kako je došlo do poklona. Generalno je sramotno što ceo život pišem o automobilima, a nisam imao jedan već dugo vreme, od kako sam primoran da živim u Njujorku zbog posla. Da bi se to sredilo, moj šef Patrik Džordž i Fredi Hernandez, još jedan autor sa Jalopnika su se udružili sa ciljem da mi nađu auto. Jedini kriterijumi su bili da mora da bude jeftin i zanimljiv. Ja sam predložio nekoliko SAAB-ova i tome sličnih, ali su ih oni odmah odbili kao previše dosadne. Ali Yugo? Definitivno je zanimljiv i definitivno jeftin!

Gde su ga kupili i kakvo je iskusto prethodnog vlasnika sa njim? 

Ne znam mnogo o prethodnom životu ovog Yuga, ali znam da ga je Fredi kupio od jednog gospodina u Nju Džersiju koji je imao još šest Yuga. Kada je Yugo prestao da se prodaje, otišao je u predstavništvo i kupio ih sve. Koliko sam shvatio, mog Yuga je koristio za delove i kada ga je Fredi kupio, auto nije bio u voznom stanju. Noć pre nego što mi ga je predao, Fredi je ugradio novu pumpu za gorivo i kako kažu, ostalo je istorija.

Da li si već počeo da se raspituješ oko rezervnih delova i kako planiraš da ga održavaš?

Jesam! Čuo sam oprečne priče o Yugovoj pouzdanosti — jedni kažu da se Yugo konstantno kvari, dok drugi pričaju da su prilično dobri automobili. U Americi su uvek smatrani potrošnom robom jer su bili toliko jeftini, pa ih niko zaista nije održavao kako treba, i zbog toga su se često i kvarili. Jedan čitalac mi je poslao mail o prodavnici specijalizovanoj za stare Fiate, a pošto je Yugo jako sličan Fiatu 128, oni prodaju i delove za njih. Ima mnogo stvari koje treba da sredim za sada, a planiram da počnem već ovog vikenda.

Kakve su reakcije sugrađana? Da li se i dalje sećaju Yuga?

Većina Njujorčana ih ignoriše, ali oni koji znaju o kom se autu radi često budu zbunjeni i bude im pomalo smešno. Svi koji ga primete imaju neku zanimljivu priču iz vremena dok su imali jednog, ili o nekome ko ga je imao. Sve u svemu, gotovo svako kaže da nisu videli Yuga godinama.

Kakvi su tvoji prvi utisci? Pozitivno uzbuđen ili uplašen?

Uzbuđen sam jer je to mali, zabavan automobil, ali prestravljen jer ne deluje previše bezbedno, posebno za njujorški saobraćaj. Gledam na njega kao na motocikl sa nešto više prostora.

Da li znaš da je mnogo Yuga na prostoru bivše Jugoslavije uspelo da nadživi konkurenciju iz svog doba?

Zapravo, da! Nekoliko godina sam putovao kroz celu bivšu Jugoslaviju, kroz sve prelepe zemlje sa najljubaznijim ljudima na celoj planeti! Beograd je na primer imao najbolju italijansku hranu koju sam jeo u celoj Evropi, računajući čak i samu Italiju. Tad sam viđao Zastave svuda. Koliko sam shvatio, za vreme Tita, skoro svako je vozio Zastavu, a proizvodnja je nastavljena i posle njegove smrti.

Da li si upoznat sa celom supkulturom modifikovanja Yuga i njegovom potencijalu za tuning? Trke Yuga su najzanimljivije za gledanje, a jedan modifikovani Yugo je skoro obišao Nurburgring za manje od 10 minuta. Da li bi i ti sam probao da budžiš Yuga?

Smatram da svaki automobil ima svoju kulturu modifikovanja, ali do pre par dana nisam ni bio svestan da je Yugova toliko sjajna! Gledao sam trke Yuga proteklih dana i već imam mnogo ideja. Sajt koji prodaje delove za Fiata prodaje i dosta trkačkih delova za Yuga, tako da sam svakako imao nešto u planu, mada su finansije bitan faktor. Već imam i ideju za livreju, ako neko zna koji je tim u pitanju, voleo bih da se čujem sa njima!

Da li u planu imaš neki duži put ili avanturu čiji će rezultat biti neka dobra reportaža za Jalopnik?

Trenutno auto nije u najboljem voznom stanju, tako da ću biti blag u početku. Yugo zapravo još uvek ima dovoljno snage za autoput, ali nisam siguran da bi umorno vešanje izdržalo sve to. Prvi plan je odlazak u okolinu Njujorka, gde ću imati više mesta da radim na njemu, što je oko 60km u jednom pravcu, ali verujem da će put trajati po dva sata. Nadam se da će to rezultovati u nečemu zabavnom, a onda se spremam za veće i bolje izazove!

Izvor fotografija:  Michael Ballaban, Jalopnik.com

1 Comment

  1. Pedja
    7 godina ago

    Kada su ljudi na zemlji, objektivni i neostrašćeni, o Yugu govore uglavnom pozitivno. Nepošteno je podsmevati se konstrukciji iz 70.tih danas u 2018. Ni Golf, ni Reno 5, ni Fiat 127, Fiesta nisu bolji automobili gledano sa ove distance.