fbpx
Menu & Search

Žuto-beli bombon Kombe

Žuto-beli bombon Kombe

Iako nam je temperatura poručivala drugačije, zeleni i još uvek olistali Košutnjak okupan suncem izgledao je kao da se leto nikada neće završiti. Od prvomajskih uranaka, preko neobaveznih okupljanja u slavu lepote življenja, pa sve do Bjelog Dugmeta na Hajdučkoj česmi, ovaj beogradski šumarak dugo čuva tradiciju izleta i bega iz gradske buke u najbliži mir. Tokom desetina godina, Košutnjak je sigurno bio tihi svedok mnogih kampera, kako jugoslovenskih tako i Volkswagenovih, koji su ga posećivali kada god im se ukazala prilika. Ipak, kako vreme odmiče, VW T1 je iščezao sa puteva i proplanaka, ali to se promenilo kada nas je iz razgovora prenuo zvuk boksera.

Bio je to Kombe, veseli žuto-beli Volkswagen T1, a za njegovim volanom je bio Nikola. U skladu sa prirodom kultnog transportera, Nikola je sa Aleksandrom i Markom jedan od tri vlasnika Kombea. Oni su ga zajedničkim snagama pronašli i organizovali njegovu restauraciju. Ime ovog lepotana došlo je spontano: „Bilo je to potpuno blesavo. Ortak je na jednom druženju uzviknuo: ‘Jao kad se potrpamo u kombe i odemo negde!’ i tako je i ostalo. Nismo hteli da to bude Kombi, Kombe je imao više duha.“

Na desnom kraju šoferšajbne, uz nalepnicu sa sadašnjim registarskim brojem, i dalje je stajalo BG-KOMBE, podsetnik na muke sa birokratijom. Zbog neusaglašene saobraćajne dozvole i registarske nalepnice, Kombe je izgubio svoju personalizovanu tablicu, ali bitka za nju još nije gotova. I bez nje, Kombeju ne nedostaje karaktera — disko kugle su tu, kao i Mini Kombe, udobno smešten u pepeljaru, na sredini bele kontrolne table. „Ovaj mozaik nam je donela prijateljica iz Portugala“ reče Nikola pokazujući nam prostranu zadnju kabinu sa dve žuto-bele klupe koje gledaju jedna na drugu. Zvučnici sakriveni ispod njih govore samo jedno: Kombe je napravljen za druženje!

U potrazi za kombijem koji će restaurirati, Nikola je sa drugovima nabasao na Slobodana, velikog T1 entuzijastu, koji je u to vreme radio na nekoliko projekata. Jedan od njih je bio i Kombe, pronađen kao kokošinjac, ali vredna osnova za dalji rad. Konačan rezultat je zaista bio vredan truda, jer žuto-beli T1 danas nikoga ne ostavlja ravnodušnim: „Ko god da ga vidi dok se vozimo je potpuno oduševljen! Deci, koja ni ne znaju šta je tačno T1 on izgleda kao crtani film koji prolazi pored njih, uživo, a oni sa više iskustva su oduševljeni limarijom.“ Ekipa je na semaforu osim pohvala jednom dobila i poklon, Mikro Kombea.

Kao najveselija pojava u Beogradu, Kombe je ulepšao nekolicinu veselih događaja svojih sugrađana, a po svemu sudeći, od te misije neće odustati ni sledeće sezone. Naš dan u Košutnjaku je posle druženja sa Nikolom i Kombeom već bio lep, a nadamo se da će danas Kombe ulepšati i vaše popodne!

Autor teksta: Đorđe Sugaris
Autor fotografija: Miloš Nikodijević

0 Comments