fbpx
Menu & Search

Džentlmen na dva točka

Džentlmen na dva točka

Paralelno sa svetom klasičnih automobila, ali mnogo manje primetno, ulicama gradova širom bivše Jugoslavije krstare i stari motori. Da li zbog činjenice da su mnogo teže uočljivi u gužvama ili zbog nečega drugog, oni pored nas često prođu potpuno nezapaženo, ostavljajući za sobom samo zvuk koji se brzo izgubi u daljini. U želji da u budućnosti donesemo više priča na dva točka, odlučili smo da jedno sunčano jutro posvetimo jednom poznatom beogradskom Vespašu i njegovom dvotočkašu. Ipak, Sveta ovog puta na ulicu nije izvezao osu iz Pontadere, već jedan klasik iz dalekog Japana.

Već preko trideset godina, Sveta provodi leta na Vespama, a kako kaže, virusom na dva točka se zarazio još kao dete: „Čika Branko koji je stanovao u našoj zgradi i imao BMW-a sa prikolicom me je sasvim nesvesno inficirao. Imao sam privilegiju da kao klinac od šest godina već skačem po motoru i da se vozim u prikolici. Sećam se da mi je tad motor bio toliko veliki da nisam mogao da dohvatim ručke. Moja prva ljubav su ipak Vespe, ali sam postao jako impresioniran cafe racer scenom.“ Ideja ukusno modifikovanih klasičnih motora koji privlače jednu potpuno novu publiku, te celokupni životni stil koji uz njih ide naveli su Svetu da krene u potragu za još jednim dvotočkašem u kolekciji: „Ono što mi se posebno svidelo u cafe racer filozofiji jeste što je ona najviše doprinela razbijanju predrasuda i stereotipima o bajkerima, zato što su se u u tu uključile različite nebajkerske profesije: zubari, advokati, arhitekte i tako dalje…“ Kako nam je Sveta dalje objasnio, cafe raceri su potekli iz kafića Ace u Londonu, okupljališta prvih rokera, te njihovih načina da prekrate dane. Naime, njihova glavna zabava je bila da puste pesmu na džuboksu i zatim izvezu krug oko jednog skvera pre nego što se ona završi. Zbog toga se javila potreba za olakšanim motorima, a naziv cafe racer je istovremeno došao i od pogrdnog naziva tradicionalnih motociklista za vozače koji su se samo vozili od kafića do kafića.

Potraga za novim motociklom i osnovom za cafe racer trajala je nekoliko godina, a završila se u Nišu, kod jednog Svetinog kolege Vespaša: „Dugo sam spremao jednu unikatnu P200 Vespu, ali sam u isto vreme jurio upravo ovakav Hondin manji twin motor. Odgovarala mi je i estetika i gabariti, a igrom slučaja ti motori su sada jako interesantni i sve ih je teže naći. Motor sam našao u Nišu i zamenio sam se ključ za ključ sa čovekom koga nikad nisam upoznao, a znali smo jedan za drugog iz Vespa krugova. Obojica smo bili vrlo srećni, njemu je trebala Vespa za vožnju sa Vespašima u Nišu, i sve se nekako kosmički poklopilo.“ Iako je u početku razmišljao o tome da svoju Hondu modifikuje u cafe racer, Sveta je od te zamisli odustao zbog stanja u kom se motor nalazi. Naime, prešao je tek 25.000 kilometara, a njen prvi vlasnik ju je kratko vozio i ubrzo po kupovini garažirao: „Dugo stajala pod ćebetom i sve ogrebotine koje ima su zapravo nastale u istoj toj garaži. Zatim ju je kupio neki klinac. Međutim, društvo ga je zadirkivalo što nije kupio neki skuter već stari motor, pa je ona došla u Niš, a onda i kod mene. Inače, Honda CB 250 Dream se proizvodila između 68. i 69. godine, a CB 250 modeli su se proizvodili do 1973. tako da je ova Honda iz poslednje godine proizvodnje. Hondina Twin serija doprinela je popularizaciji motocikala i Hondinoj popularizaciji uopšte. Ovo je prvi model na kom su cilindri vertikalni, ima 30 konja i Super Sport oznaku za izvoz, a puni naziv joj je Honda CB250 K4, pri čemu je pva bila K0.“

Kako je Svetina Honda toliko dobro očuvana, modifikacije na njoj su malobrojne, jednostavne i reverzibilne, a svode se na drugi auspuh sa Harley-Davidsona, diskretnu kožnu torbu i brkove na faru. Priča o brkovina dovela nas je do Distinguished Gentleman’s Ride, internacionalne manifestacije koju Sveta treću godinu za redom organizuje u Beogradu: „Cela ideja je počela 2011. godine u Sidneju, a taj događaj je danas narastao u globalni pokret koji ukazuje na važnost prevencije raka prostate. Ove godine učestvuje skoro 600 gradova iz preko 90 zemalja. Dakle, skoro pola sveta će 24. septembra uzjahati svoje motore, obući se u tvid i svojom vožnjom kroz grad promovisati priču vezanu za zdravlje. Uz stil inspirisan serijom Mad Men i šezdesetim godinama, motori koji učestvuju su klasici, cafe raceri, boberi, klasične Vespe i custom motori, a ideja je da učesnici budu sponzori koji će privući donacije.“ Beogradski Distinguished Gentleman’s Ride će početi sa Trga republike, a o detaljima ovog događaja bićete blagovremeno obavešteni.

Iako i dalje najviše putuje Vespom, Sveta priznaje da se u svoju Hondu CB250 zaljubio zbog njene fantastične upravljivosti, idealnih gabarita i vanvremenske lepote. Za sada, ona je isključivo gradski motor, ali su u planu i duža putovanja. Ono što je sigurno je da u Svetinim rukama ova Honda ima tretman klasika i legende, te pravog džentlmenskog prevoza po ulicama Beograda.

Autor teksta: Đorđe Sugaris 
Autor fotografija: Miloš Nikodijević

0 Comments