fbpx
Menu & Search

Poglavica starog kova

Poglavica starog kova

Iako tržište vrlo jasno poručuje da je sav fokus kolekcionara, trgovaca i zaljubljenika trenutno na automobilima iz devedesetih godina, šarm vozila iz davno prohujalih vremena nikad ne može biti ignorisan. Jednostavne karoserije kočija bez konja, masivne maske hladnjaka, isturene maskote i drveni točkovi i zovu nas u vremena koja nismo doživeli, ali ih rado zamišljamo kao glamurozna — posebno za one koji su automobil mogli da priušte. Pozne dvadesete godine bile su era demokratizacije automobila, rađanja novih brendova i bio je to trenutak kada je Pontiac ugledao svetlost dana. Za Dragana, pasioniranog kolekcionara motocikala, dvadesete su najinteresantniji period u automobilskoj industriji i zato je svojoj zbirci četvorotočkaša dodao jedan Pontiac Big Six Double Phaeton iz 1928. godine.

„To je Pontiac Big Six ili model 6-28 sa motorom zapremine 3092 kubika i 46 konjskih snaga. Motor je redni šestak flathead konstrukcije. Karoserija Double Phaeton označava automobil otvorene karoserije sa dva reda sedišta.“ proveo nas je Dragan kroz neke osnovne karakteristike ovog automobila. Zatim, on je naglasio da je Pontiac dolaska u Pančevo imao vrlo zanimljivu istoriju. Naime, nakon što je napustio pogone u Mičigenu, ovaj Big Six se preselio u Južnu Ameriku, u Argentinu. Kao automobil argentinske vlade, svoje drvene točkove je protezao ulicama Buenos Ajresa, dok je svoje pozne godine proveo u Belgiji i Holandiji. U Evropi je kompletno restauriran, te ofarban u toplu i romantičnu kombinaciju boja.

Put do novog starog automobila počeo je sasvim jednostavno i uobičajeno: „Kao i uvek, prvo se pojavila želja. Pošto smo već udomili jedan Chevrolet, hteli smo i brata koji je kabriolet.“ Tražeći po evropskim oglasima, u Holandiji su naišli su na ovaj automobil, primerak sa samog začetka kompanije: „Pontijak je inače bio slavni poglavica koji je želeo da osnaži i ujedini indijanska plemena, a čelnici General Motorsa su posle toliko godina želeli da mu se oduže i posvete mu brend i fabriku u okviru kompanije. GM je zato osnovao Pontiac 1926. godine. Ovaj Big Six je jedan od 1087 proizvedenih Double Phaetona i to 89. po redu.“

Dragan u kolekciji poseduje i Chevrolet iz 1929. godine. Njegova dva predratna automobila potekla su iz iste kompanije, bliski su i godinama i klasom, te snagom i osnovnim voznim karakteristikama, ali je osećaj u vožnji ipak potpuno drugačiji: „Chevrolet jeste godinu dana mlađi pa je i malo vozniji automobil. Ali, u Pontiacu je užitak u vožnji na drugom nivou. Kabriolet je uvek bio luksuz kao što je i danas. Istina je da traži i lepše vreme, ali mu ništa ne manjka ni ako je malo hladnije.“ Karakteristika automobila otvorene karoserije bila je manjak bočne zaštite od vetra, tako da je i ovaj Pontiac od staklenih površina imao samo šoferšajbnu sa dva pomoćna stakla koja štite samo vozača i saputnika na prednjoj klupi.

Iz očiglednih razloga, ovom Pontiacu najviše prijaju toplota i sunce. Zato smo iskoristili poslednje sunčane dane da osetimo topli jesenji vetar u kosi vozeći se kroz Pančevo prvo podignutog, a zatim i spuštenog krova. Poslednji američki kabriolet sa četvora vrata bio je Lincoln Continental i fabrika koja ga je proizvodila takođe je nosila ime jednog predvodnika. Ipak, pored ovakvog Pontiaca, u izboru između kauboja i Indijanaca ipak biramo Indijance.

Autor teksta: Đorđe Sugaris
Autor fotografija: Miloš Nikodijević

0 Comments