fbpx
Menu & Search

1966: Fordov prvi Le Man

1966: Fordov prvi Le Man

 

Devetnaestog juna 1966. godine, u srcu Francuske se dogodilo čudo koje je zauvek promenilo svet trka. Ovaj događaj nije ni najmanje uticao na automobilska dešavanja u Jugoslaviji, ali je važan deo svetskog nasleđa i zaslužuje svoje mesto na našim stranama. Tog junskog popodneva, tri Forda GT prešla su liniju cilja u uzavrelom Le Manu. Uzbudljivi finiš je bio istorijska pobeda za američku kompaniju, ali i mnogo više od toga. Nečija pobeda uvek mora biti tuđ poraz, a u ovom slučaju, to je bio Enco Ferari. Ipak, priča o ovoj pobedi nije samo ona o najbržem i najizdržljivijem automobilu, već i o inatu, besu, promašenim pokušajima i konačnom uspehu. Šta je onda činilo 24 sata Le Mana iz 1966. godine drugačijom i važnijom trkom od svih drugih?

 

Priča o Fordovom dominantnom trijumfu počinje nekoliko godina ranije sastankom Henrija Forda II i Enca Ferarija u Maranelu. Ambiciozni Ford bio je čelnik najveće i globalno najuspešnije automobilske kompanije, ali neosporivi uspeh u civilnom sektoru nije mu bio dovoljan. Ford je bio gladan pobeda na najvećim svetskim trkalištima, posebno na prestižnim trkama izdržljivosti u Le Manu i na Dejtoni. Fordova želja bila je da trijumfe ostvari uz pomoć Ferarija čija je kompanija tada proizvodila najsavršenije trkačke strojeve koji su kupili lovorike gde god da su se pojavili. Serija katastrofalnih pregovora završila se Encovim povlačenjem i Fordovim besom. Pogonjen čistim inatom, Ford je bio rešen da se okrene svom imenu i porodičnoj kompaniji.

Za osnovu projekta GT40 izabrana je Lola MK6, britanski trkački automobil koji je već koristio Fordov V8 motor. Tim Fordovih inženjera preradio je osnovni dizajn Erika Brodlija, a karoserija je napravljena u Koventriju. Prvi Ford GT40 debitovao je na 1000 km Nirburgringa 1964. godine, ali prvi izalak na stazu bio je neuspešan. Razočaravajući su bili i svi drugi, te je Fordov trkački program tražio novog predvodnika. Rešenje je nađeno u liku Kerola Šelbija, kauboja-trkača čiji su stav, znanje i iskustvo bili tačno ono što je bilo potrebno Fordu. Prvi izlazak na stazu 1965. godine završen je pobedom koju je doneo Ken Majls, neustrašivi Britanac i Šelbijev vozač od poverenja još iz vremena razvoja AC Cobre. Dvanaest sati Sebringa Fordu je donelo drugo mesto sa Majlsom i Brusom Meklarenom za volanom, ali je Le Man ponovo ostao neosvojeno borilište. Naime, nijedan Ford GT40 nije završio trku.

Koristeći iskustvo iz 1965. godine, Šelbi i Ford su pripremili GT40 MKII, unapređeni automobil sa sedmolitarskim V8 motorom i pouzdanijom mehanikom za koji su verovali da je spreman za svaki izazov dvatesetčetvoročasovnih trka. Vera u GT40MKII opravdana je na 24 sata Dejtone gde je Ford zauzeo prva tri mesta, a zatim i na 12 sati Sebringa gde je podijum ponovo popunjen Fordovim trkačima. Došlo je vreme za Le Man i borbu između novog GT40 i dominantnog Ferrarija 330 P3. Kvantitet je igrao bitnu ulogu u ovoj trci, budući da su samo tri od trinaest Fordova GT40 završila trku. Ipak, ta tri Forda bila su prvi, drugi i treći. Sam završetak bio je kontroverzan budući da su Fordovi dominirali u poslednjim krugovima trke, što je čelnicima dalo nekoliko opcija. Jedna od njih bila je da puste teškog i problematičnog veterana Majlsa u GT40 sa brojem 1 ili mladog Meklarena u GT40 sa brojem dva da pređu liniju cilja. Ford je na kraju izabrao opciju u kojoj bi dva automobila prošla kroz cilj jedan do drugog, ali pravilnik trke nije dopuštao da takav finiš znači i nerešen rezultat. Naime, u razdaljinu koju prelaze automobili uračunala bi se i razlika u startnim pozicijama, što bi značilo da trku osvaja Ford GT40 #2. Ken Majls je zato iz protesta na samom ciljnom pravcu naglo usporio, pustivši Meklarenov GT40 da ga pretekne za čitavu dužinu. Time je Ford uskraćen za istorijsku fotografiju, a prvo mesto na podijumu dobio je Novozelanđanin Brus Meklaren.

Priča o ovom podvigu preneta je na filmsko platno, u ostvarenju Džejmsa Mengolda pod imenom Le Man ’66: Slavna 24 sata (Ford v Ferrari). Ovaj dramatizovani istorijski spektakl doneće još detalja vezanih za legendu o Fordu GT40, ponajviše zahvaljujući Metu Dejmonu u ulozi Kerola Šelbija i Kristijanu Bejlu kao Kenu Majlsu. Le Man ’66: Slavna 24 sata dolazi u bioskope 13. novembra i svaki zaljubljenik u automobile i dramu već treba da čeka u redu za svoju kartu!

Autor teksta: Đorđe Sugaris
Fotografije su vlasništvo njihovih autora
Izvori fotografija: mclaren.com, thedrive.com, motorsportmagazine.com, automoblog.net

0 Comments