fbpx
Menu & Search

1959. Mercedes-Benz 190SL – Kontakt

1959. Mercedes-Benz 190SL – Kontakt

Njujorški auto sajam 1954. godine je bio posrednik pri upoznavanju tadašnjeg novog Mercedesovog modela 190SL, a našeg današnjeg gosta u rubrici Nasleđe, sa njegovom publikom. Iako ne atraktivan kao veći i snažniji brat sa galebovim vratima, uspevao je da osvoji srca publike zadržavanjem prednjeg dela poput 300SL, sa dodatkom šmeka roadster izvedbe i mogućnošću dodavanja tvrdog krova. Postavljen na skraćenoj monokok šasiji i sa nezavisnim vešanjem, ovaj kabriolet sa internom Mercedesovom oznakom W121 i 1.9L četvorocilindričnim motorom od 105 konjskih snaga, nije previše zaostajao za tehnološkim rešenjima skupljeg srodnika.

http://www.youtube.com/watch?v=MMvI1ZKZQ6E

Međutim nikada nije dostigao slavu modela 300SL, pogotovo ne u krugovima vrhunskih poznavalaca i ozbiljnijih kolekcionara koji su uviđali nedostatak atletskog izgleda. Uz to, zbog manje snage i performansi bivao je poređen sa Poršeom 356, međutim ukupna kilaža štutgartskog konkurenta je bila solidno manja. Bez obzira na sve, ovaj automobil danas svakako nije niti jeftin, niti zaboravljen. Izrada i upotrebljeni materijali fasciniraju kada sa njim dođete u susret, a otvoreni krov vam neće pružiti uživanje jedino ako ste baš neraspoloženi.

Njegovu današnju vrednost razume i jedan slovenac koji ga je uvezao iz Švedske, restaurirao i danas ga prodaje. Sudeći po fotografijama, automobil je detaljno restauriran i prefarban u metalik crnu farbu, bordo enterijer je takođe nov i krase ga udobna sedišta, dok na komandnoj tabli nalazimo fine drvene elemente. Za ostale detalje kao i za njegovu cenu moraćete da kontaktirate vlasnika, ali pre toga morate da svratite na stranicu oglasa.

Cena: Kontakt

Izvor: www.avto.net

0 Comments