fbpx
Menu & Search

Tirkizni san

Tirkizni san

Iako je Beograd glavni, a Kragujevac grad koji je motorizovao Jugoslaviju, Šabac se bez sumnje neraskidivo vezuje za automobilsku kulturu. Država koja se posebno ceni u ovom mačvanskom gradu je Nemačka, a Volkswagen prednjači po broju zaljubljenika. Šabačka VW scena već godinama organizuje Bubijadu, a brojni su i ljubitelji Type 2 Transportera, te Golfova. U kombinaciji sa tradicionalno dobrom atmosferom, raznovrsna ljubav prema VW-u ove skupove čini omiljenim u regionu. Nedavno završena, još jedna Buba je ovog leta izašla na šabačke ulice i u pitanju je Ljubina Standard Buba iz 1965. godine.

Iako za Bube uvek volimo da kažemo da dolaze u najrazličitijim oblicima i bojama, činjenica je da je većina Buba napustila svoje fabrike sa prilično neupadljivom farbom na karoseriji. Ipak, Ljubina Buba je iz Volfsburga izašla upravo u ovoj nijansi tirkiza, a put do njene nove mladosti trajao je dve godine. Ljuba je prvu Bubu kupio pre četiri godine i to je bio primerak iz 1970. godine: „To je meni delovalo sasvim u redu, međutim svaki stariji model je lepši i izazivao me je da probam da ga napravim. Tražio sam 1965. jer je jedan od ređih i lepših. Auto koji sam kupio bio je dobra osnova za rad, a sve je dalje išlo lako jer sve može da se pronađe.“ Nakon dvogodišnjeg obnavljanja koje je izveo Đorđe, Ljuba je pre oko mesec dana Bubu premijerno izvezao na skup u Novom Sadu: „To je bio prvi rezervoar koji sam nasuo, trema je bila na maksimumu, ali je sve bilo u redu.“

Specifična pastelna boja Ljubine Bube dolazi iz Volkswagenovog kataloga iz šezdesetih godina, a nalazila se i na njenom bliskom rođaku po imenu VW Karmann Ghia. Njen motor je standardni 1200, a Ljuba je sa Export modela dodao nekoliko hromiranih detalja, među kojima se izdvajaju lajsne zadnjih bočnih stakala. U kontrastu sa bojom tamnog tirkiza su beli točkovi sa hromiranim ratkapnama, te beli enterijer. Obeležja enterijera starih Buba su tu — tanki dvokraki bakelitni volan i polica od pletenog pruća ispod metalne table.

„Osećaj u vožnji je kao da lebdite. Sasvim je drugačiji osećaj u odnosu na automobile koji imaju moderno vešanje.“ izdvojio je Ljuba jedan od faktora uživanja u vožnji, dok je drugi svakako bio pažnja koju jedna stara Buba privlači svojom pojavom, te osmesi koje donosi gde god da prođe. Sa tim u vidu, Ljuba planira da posećuje mnoge regionalne skupove, kako Volkswagenovih klasika, tako i oldtajmera uopšte. Sa svojim vazdušno hlađenim klasikom, Ljuba je tek na početku svog putovanja, ali će budućnost u njihovu priču sigurno uvesti brojne nove anegdote i avanture.

Uz svoju Bubu, Ljuba je kao još jedan svetli primer dokazao ono što smo svi znali — Šabac zaista jeste prestonica Volkswagena. Od sledeće sezone, Ljubinu Bubu ćete sigurno viđati i verujemo da ćete njenim dubokim plavetnilom biti oduševljeni koliko i mi. Takođe, ovom prilikom želimo da se zahvalimo Đorđu što nas je spojio sa Ljubom i omogućio da se iz Šapca vratimo sa jednom lepom pričom o vazdušno hlađenoj ljubavi.

Autor teksta: Đorđe Sugaris
Autor fotografija: Miloš Nikodijević

0 Comments