fbpx
Menu & Search

Mustangom do brzine zvuka

Mustangom do brzine zvuka

Za Ameriku, ali  i ceo svet, 1969. godina bila je obeležena velikim događajima koji su zauvek obeležili modernu kulturu. Apolo 11 je sleteo na Mesec, a na farmi u Vajt Lejku je održan Vudstok. Na TV-u su se prvi put pojavili Ulica Sezam i Leteći cirkus Montija Pajtona, Mario Puzo je objavio Kuma, a i Konkord je uspešno poleteo. Manija muscle automobila je besnela ka svom vrhuncu, a i najveća ikona američke industrije šezdesetih je bila zahvaćena njom. Bila je to godina kada je bulevarski kasač  postao pravi divlji američki galoper. Te 1969. godine, rođen je Mustang Mach 1.

Od kada je Chevrolet predstavio Camaro, Mustang je imao pravog konkurenta u klasi poni automobila. Iako je i dalje bio popularniji po broju prodatih primeraka, Ford je gubio bitku u performansama, budući da je Chevrolet uz Camaro nudio snažnije motore veće zapremine. Rešenje je došlo u obliku 302 Boss i 429 Boss, te Mach 1 Mustanga. Pomenuti paket je mogao biti naručen samo u Sportsroof karoseriji i uz paletu koja je uključivala 351 Cleveland i Windsor, 390 i 428 V8 motore. Ostale izmene koje je Mach 1 pretrpeo bile su takođe usko vezane za performanse.

Tako je ovaj Mustang dobio paket opcionih spojlera, kruće ogibljenje, mat crnu haubu sa dodatnim osiguračima i grbom na sebi. Enterijer je pak naginjao ka luksuzu, tako da su koža i drveni detalji bili njegove glavne karakteristike. Trenutak koji je do kraja definisao Mach 1 kao automobil visokih performansi bio je onaj u kom je trkač Miki Tompson na Bonevilu tokom 24 sata obarao rekorde u tri ovakva automobila.

Svojim performansama, Mach 1 Mustang je postao bitan deo muscle car ikonografije, ali ga je i neponovljiv izgled takođe uveo u legendu. Jedan Sportsroof iz 1969. godine ušao je u Srbiju kao projekat, a beogradska garaža specijalizovana za američke ikone odlučila je da mu podari Mach 1 tretman. Pod haubom se tako našao 351 Winsdor motor sa kompresijom podignutom na 10:1, promenjenom bregastom osovinom i oprugama ventila, četvorogrlim Holley karburatorom i Eldebrock usisnom granom. Motor je uparen sa petobrzinskim menjačem, dok je fabrički sistem upravljanja zamenjen, što ovom Mustangu danas omogućava precizniju vožnju. Na kraju, osim drvenih detalja, sve vizuelne karakteristike jednog Mach 1 Mustanga su se našle i na ovom automobilu.

U bivšoj Jugoslaviji, Mustang nije bio nikakva retkost, budući da su Putnikove rent-a-car službe širom države imale Mustange otvorenog krova u svojoj ponudi. Ipak, primerci kao što je ovaj detaljni Mach 1 omaž bili su sastavni deo jednog potpuno drugačijeg automobilskog ekosistema. Zbog toga, prema ovakvom projektu treba gajiti poštovanje iz mnogo različitih razloga. Rika njegovog V8 motora donela je duh Bonevila u borskom jalovištu, a Mustang nas je oborio sa nogu, iako nije oborio rekorde koje je Miki Tompson postavio u leto 1969.

Autor teksta: Đorđe Sugaris
Autor fotografija: Miloš Nikodijević

0 Comments