fbpx
Menu & Search

Novo odelo Nove klase

Novo odelo Nove klase

Muzejska kolekcija gospodina Predraga Obradovića od skoro je i zvanično bogatija za još jednu legendu bavarskog automobilizma.

Nakon kraće, ali veoma detaljne restauracije, jedan BMW 2002 iz 1968. ponosno pozira pod svetlima reflektora među svojom velikom braćom. Razgovarajući sa gospodinom Obradovićem, saznali smo kako je ovaj tamnozeleni Bavarac uvršten u kolekciju, šta je njegov značaj za istoriju kompanije i ličnu BMW istoriju koja se prožima kroz celokupnu muzejsku postavku ovog jedinstvenog mesta.

BMW-ova serija 02 predstavljena je 1966. godine kao kompaktni i okretni model 1600. Ova limuzina sa dvoja vrata brzo se pokazala kao najbolje prodavani model u gami, te je interesovanje za nju donelo i druge, snažnije verzije. Najbitniji korak u razvoju pomenutog modela bilo je predstavljanje modela 2002. On je svoj život započeo kao lični projekat nekolicine inženjera koji su uspeli da ubede čelnike da je konstrukcija BMW-a E10 spremna da izdrži M10 motor sa zapremiom od dva litra i sto konjskih snaga. Tako, legenda je rođena, a 2002 je potom dominirao na brdskim i kružnim trkama širom Evrope.

U vreme kada se ovaj automobil pojavio, gospodin Obradović je završio studije i dobio svoj prvi posao, a tada je novi BMW 2002 je bio nedostižan: „Kad sam bio mladić, to je bio pojam. U tom smislu mi auto znači iako sam i tada čeznuo za drugim modelima. Tada sam počinjao da radim i nov auto je koštao dvadeset ili trideset mojih pripravničkih plata. Tu su još bile i čuvene trke oko Ušća koje su bile bodovane za evropsko prvenstvo. Tada su dolazili i neki ozbiljniji trkači sa svojim automobilima.“ U to vreme, gospodin Obradović je postavljao osnove svoje kolekcije. Naime, tada je vozio BMW 502, a nekoliko godina kasnije je došao do svog prvog BMW-a 503 kog je dugo godina kasnije restaurirao. Iako konceptom odskače od kolekcije velikih kupea, BMW 2002 se našao među njima zbog svoje istorijske važnosti: „Uvek mi je bila želja da ga uvrstim u kolekciju jer je to automobil koji je podigao, da ne kažem povratio sportski imidž BMW-u. Uzimali su mere na trkama masovno i tako su značajno podigli imidž kompanije. Sa luksuznim automobilima su bili na ivici propasti i manji sportski modeli su ono što ih je izvuklo.“

Ovaj BMW 2002 je standardni model sa 100 konjskih snaga i jednim karburatorom, a posebnim ga čini odlično stanje koje duguje činjenici da je prešao 130.000km i da je tokom svih godina pažen u jednoj porodici: „Auto je kupljen od prvog vlasnika, odnosno od njegovog sina koji ga je držao u garaži u Banji Koviljači petnaest godina. On za to vreme nije bio vožen i njegovo stanje je bilo zdravo sa nešto malo korozije.“ Jedno vreme, ovaj BMW je stajao izložen u muzeju, ali kako je Predraga kopkalo to malo rđe, rešio je da ipak započne radove na njemu. Uskoro, pokazalo se da će restauracija biti sveobuhvatna, čime je još jedan automobil doveden do savršenstva: „Rešio sam da otvorimo radove, a kad otvoriš radove, otvori se i malo više. Bilo je još malo rđe oko A stubova, stavljena su nova prednja krila i to je bilo to. Mehanika je bila dobra, ali smo sve pretresli – silent blokove, manžetne, gumice kočnica i slično. Stavili smo nove amortizere, glavu smo skinuli, zatekli cilindre u odličnom stanju i samo predihtovali motor. Enterijer je bio dobar i ostao je u originalu.“ Mimo fabričkog izgleda, ovaj BMW jedinstvenim čini par diskretnih dodataka – Cibie maglenke, te dodatni obrtomer, merač temperature vazduha u kabini i merač nagiba.

 

Povratkom ovog BMW-a 2002 u muzejsku halu, kolekcija Predraga Obradovića sada priča o još jednom delu slavne istorije brenda. Model 2002 zaista je bio revolucionaran korak koji je omogućio tada još uvek nesigurnom brendu da učvrsti svoju budućnost i identitet. Ako ste zaljubljenici u automobile i filozofiju ove bavarske kompanije, sada imate razlog više da posetite kolekciju Predraga Obradovića i doživite emociju koja isijava iz svakog od ovih remek dela automobilizma.

Autor teksta: Đorđe Sugaris
Autor fotografija: Miloš Nikodijević

0 Comments