fbpx
Menu & Search

Skup Udruženja istoričara automobilizma 2014.

Skup Udruženja istoričara automobilizma 2014.

Kao ni prošle godine, kiša ni juče nije uspela da pokvari sjajno druženje na platou ispred Saobraćajnog fakulteta u Beogradu, gde je Udruženje istoričara automobilizma organizovalo osmi po redu skup starovremenskih vozila koji su i ove godine pratila sjajna predavanja o istoriji saobraćaja na ovim prostorima. Nekoliko desetina starih automobila i motocikala, te stotine posetilaca svih uzrasta ponovo su na nekoliko sati zauzeli prostor koji jednom godišnje postaje centar lepih sećanja, novih želja i saznanja — za svaku generaciju po nešto!

skup-udruzenja-istoricara-automobilizma-61

Uz nekoliko sjajnih premijera o kojima ćete čitati više u narednim mesecima, kvalitetu ovogodišnje izložbe su u mnogome doprineli i gosti iz Bugarske, Slovenije i Hrvatske. Četiri vozila najveće istorijske vrednosti bila su prvi IMT traktor, Packardov kamion koji je u Prvom svetskom ratu učestvovao u probijanju Solunskog fronta i dva učesnika trka oko Kalemegdana — pobednički motocikl DKW 250 SS kojim je upravljao Evald Kluge i BMW 319/1 za čijim se volanom 1939. godine nalazio bugarski trkač Dimitar Sokolov. Posle decenija koje je proveo u garaži, automobil se i dalje nalazi u zatečenom stanju, što potvrđuje ispucala kožna klupa i predivne nesavršenosti na karoseriji bogate istorije.

skup-udruzenja-istoricara-automobilizma-62

Za one kojima znanja nikada nije dovoljno, amfiteatar je ponovo služio kao mesto gde su se mogla čuti sjajna predavanja Aleksandra Zajca, koji je govorio o prvim tramvajima u Srbiji, Nebojše Đorđevića, koji je za temu odabrao svetske putnike koji su kretali iz ili svraćali u Beograd i Srbiju i Vladimira Veselinovića, koji nam je predstavio predratne prestoničke prodavce motocikala. Gost iz Slovenije, Emil Štrebnek, ispričao nam je sjajnu priču o jednom Fordu A koji je već osamdeset godina u vlasništvu porodice Ferlež, dok je Aleksandar Vidojković sa nama podelio svoje znanje i istraživanje o Zastavi 1300. Uz predavanje o prvim IMT traktorima, Miroslav Milutinović je održao i promociju svoje nove knjige, obaveznog štiva svakog zaljubljenika u automobile sa ovih prostora. U pitanju je knjiga pod nazivom „Automobili i dinastija Karađorđević„, u izdanju Službenog Glasnika, a mi vam preporučujemo da je pročitate što pre!

skup-udruzenja-istoricara-automobilizma-63

Posle mnogo godina, Draganov Capri je prvi put osetio kišu, a među izloženim automobilima se nalazio i Acin Volvo PV544. Miloš je svoju Olympiju ovog puta zamenio mnogo starijim Fordom A koji mu je doneo nagradu za premijeru godine. Iako skup zvanično nije imao i svoj prodajni deo, kolekcionari knjiga, značaka i automobilije su mogli da nađu ponešto za sebe, kako od veterana, tako i od talentovanih omladinaca. Puni elana i novih automobila koje ćete uskoro gledati na našim stranicama, možemo da kažemo samo jedno — ako se po jutru dan poznaje, biće ovo jedna odlična sezona!

Autor teksta: Đorđe Sugaris
Autor fotografija: Miloš Nikodijević

0 Comments