fbpx
Menu & Search

1981. Zastava Yugo 45 – 400€

1981. Zastava Yugo 45 – 400€

Zastavina ponuda putničkih vozila u jednom trenutku je sadržala dva automobila koji su motorizovali naciju. Ako vam je Fića bio mali, a pritom niste bili finansijski ograničeni, Stojadin je stigao da vašoj porodici omogući komforno putovanje. Ne samo da je nacija bila motorizovana, već je i Zastava putem ovih automobila napredovala do kompanije koja broji veliki broj zaposlenih i poseduje ogromnu mrežu prodajno-servisnih centara širom bivše Jugoslavije. Sa takvim apetitima, približio se trenutak da se ambiciozno razmišlja na predstavljanju novog modela koji će odmeniti sve atribute koje je nudio Fića. Sa ručno rađenom i modifikovanom karoserijom Fiata 127, 2. oktobra 1978. nastaje prvi model automobila koji će kasnije postati poznat kao Yugo. Prototip biva poklonjen Josipu Brozu Titu, dok je okrugo dve godine kasnije prvi serijski napravljen Yugo napustio proizvodnu traku. Istorija za neke najboljeg, a za druge najgoreg automobila ikad, protegla se sve do 2008. godine kada je nakon skoro 800.000 napravljenih primeraka, među kojima su brojni našli svoje vlasnike na tlu Velike Britanije, Nemačke i Sjedinjenih Američkih Država, došao do kraja svog dugog putovanja.

Prva i najslabija verzija zvanično označena brojem konjskih snaga koje je izvlačio njegov četvorotaktni linijski motor od 903 kubika, predmet je našeg današnjeg interesovanja zbog konkretnog primerka Yuga 45 koji se prodaje u Hrvatskoj. Ono što je prvo privuklo našu pažnju jeste godina njegove proizvodnje koja predstavlja jednog od najstarijih i u ovakom stanju sačuvanih Jugića na prostoru nekadašnje Jugoslavije. Njegov vlasnik navodi da se je automobil do sad prešao 98.000 kilometara, da se nalazi u prvoj boji, originalnom stanju (koje ne prate brojni originalni delovi za tadašnji Yugo) i bez trunke rđe, kao i da nikada nije bio udaran. Starost od 33 godine nisu mnogo naškodile ovom Yugu koji je očigledno bio redovno garažiran, ali i brižljivo servisiran jer vlasnik kaže da je i motor odličan, a potrošnja u proseku iznosi oko 7 litara na 100 kilometara. Auto je prošao tehnički pregled i registrovan je do novembra tekuće godine, a uz njega dolaze i dve zimske gume. Ne samo da ste u prilici da kupite dobro očuvanog Yuga, već ovo možete da vidite i kao mogućnost da za relativno malo novca dođete do Yuga koji za deceniju ili dve, lako može da postane najstariji sačuvani komad ovog modela. Ili vi znate za stariji?

Sve što vam preostaje je da spremite novac i uposlite svoj telefon, ali pre toga svratite na originalnu stranicu oglasa.

Cena: 400€

Izvor: www.njuskalo.hr

1 Comment

  1. Nebojsa
    9 godina ago

    Ovo nije moguce uvesti iz Hrvatske u Srbiju? 🙂