fbpx
Menu & Search

1981. ZAZ 968M – 2.500€

1981. ZAZ 968M – 2.500€

ZAZ, odnosno Zaporožec predstavlja ime sovjetskog proizvođača automobila iza kojeg se nalazi serija supermini automobila proizvođenih između 1958. i 1994. godine. Krasila ih je još jedna specifičnost koju predstavlja vazdušno-hlađeni motor postavljen pozadi, što je i bio slučaj kod modela o kojem ćemo danas pričati. ZAZ 968 je ušao u proizvodnju 1971. godine sa V4 vazdušno-hlađenim 1.2L motorom sa 40 konjskih snaga koji je došao iz prethodnog modela 966, dok su dizajn karoserije i kočioni sistem modernizovani. Od 1978. godine u proizvodnji je ostao samo 968A sa kojim se 968 uporedo prodavao, a u sebi je sadržao elemente koji su unapredili bezbednost vožnje. Već naredne godine se pojavio 968M kod koga je obilje hroma zamenjeno crnom plastikom. Enterijer je takođe promenjen i doneo je zatvoreni pretinac i nešto moderniji kokpit, dok su prostor motora krasili agregati od 40 do 50 konjskih snaga. Ovaj model je ostao poznat po tome što se i najduže zadržao u proizvodnji, sve do 1994. godine.

Upravo jedan ovakav ZAZ smo danas pronašli na oglasima u Srbiji, gde je vozilo i novo kupljeno 1981. godine. Po rečima prodavca, automobil je tada registrovan jedini put. Sve vreme je provodio garažiran, redovno paljen i pomeran, te vlasnik ističe da je njegovo stanje odlično. Kilometar sat pokazuje 8.824 pređenih kilometara za šta prodavac tvrdi da je njegova originalna kilometraža, a tu su i fabričke gume. Osim prljavštine koja je vremenom okupirala unutrašnjost kabine, i fotografije potvrđuju da je ovaj supermini sasvim fino očuvan, koliko to pogled na fotografije napravljene noću dozvoljava. Cena na prvi pogled deluje veoma neopravdano, s tim što treba uzeti u obzir da uz kupovinu dobijate još jedan kompletan istovetni automobil u lošijem stanju, kao i mnogo rezervnih delova, kao i kompletna oprema koja je dobijena prilikom kupovine automobila. Prodavac kaže da ZAZ pali, radi i ide perfektno, a da će problem sa prašinom rešiti ovih dana. Time je veoma neopravdana cena došla u diskutabilne granice u kojima bi dobrim pregovorima mogli da je snizite, a sve ovo će pre svega imati smisla za automobilske ljubitelje nekadašnjeg istočnog bloka.

Sve dok ne bude prodat, originalni oglas za ovaj automobil sa kontakt podacima vlasnika pogledajte na sajtu polovniautomobili.com.

Cena: 2.500 €

0 Comments