fbpx
Menu & Search

Slava Slavici

Slava Slavici

Čak i pored legendarnog Gullwinga i Pagode, izdanak Mercedesove SL loze koji je ostavio najveći trag na pop kulturu bio je R107, treća generacija sportskih kabrioleta sa upadljivom trokrakom zvezdom na grilu. Osamnaest godina u proizvodnji, od 1972. do 1989, i prodat u gotovo četvrt miliona primeraka, R107 je bio sveprisutan, a to je ostao i danas, skoro tri decenije nakon što su poslednji primerci napustili fabričke trake. Svojom upečatljivom pojavom, ovaj automobil se tako duboko se urezao u automobilsku ikonografiju i to je učinio uz sav glamur sedamdesetih godina i neponovljiv šarm koji mu je omogućio da ostari bolje od mnogih zvezda koje su ga nekada vozile. Pred Milošev i Nikolin objektiv stao je jedan 380SL iz 1982. godine, a njegov vlasnik Nele nam je ispričao kako je njega osvojio ovaj vanvremenski kabriolet.

„Inače se bavim Mercedesima i ovaj model mi se sviđao uvek. Radije sam hteo V8 nego šestaka, ali sam znao i da su to automobili u godinama u kojima više ne možeš da biraš ni koji je motor ni koja je oprema, već je bitnije da je automobil dobar. Jedino što je bilo obavezno je da bude automatik. Pre dve godine, došao sam u priliku da kupim jedan dobar primerak. Automobil je došao iz Kanade i uvezao ga je moj poznanik. Nažalost, on je ubrzo preminuo i ja sam ga potom kupio.“ počeo je Nele, dodavši da je automobil po uvozu iz Kanade vožen tek godinu dana, nakon čega je stajao dve godine u garaži. Oko godinu i po dana, Nele nije počinjao nikakve radove, a onda je na red došlo farbanje praćeno manjim zahvatima na limariji.

U procesu osvežavanja, Nele se držao toga da sačuva što više originalnih delova, ali je svom novom automobilu ipak dao lični pečat. Naime, originalne Barok felne zamenjene su AMG-Penta felnama od 16″, kao i volan, umesto kog je došao četvorokraki AMG: „Sve ostalo je kao kada je automobil izašao iz fabrike. Imao sam ideju da ga pretvorim u evropski model, ali kako sam ga gledao sve ove godine, navikao sam se na njega ovakvog kakav je. Morao sam da menjam i nekoliko kedera i lajsnica, delova koji se vremenom potroše.“ Uz meki krov od crnog platna, ovaj 380SL ima i svoj tvrdi krov.

Za sada, Nele je u svom 380SL prešao tek oko petsto kilometara, što je bilo sasvim dovoljno za utiske iz vožnje: „Vozi se mnogo lepše nego drugi Mercedesi iz perioda. Imao sam sve generacije SL-a posle njega, i svi se voze specifično, a i R107 ostavlja isti takav utisak. Ukupni osećaj u vožnji je kao u dosta modernijem autu. Za šezdesete godine, kada je auto konstruisan, vožnja je sjajna. On inače pripada uslovno rečeno srednjem modelu, jer su ga tokom svih godina proizvodnje pomalo menjali.“ S obzirom na to da je model za američko tržište, njegov 3.8l V8 motor ima 155 konja, dok je evropski model imao 218 konjskih snaga. Nele je prvobitno planirao da ojača motor, ali je od toga odustao jer mu to ne pravi bitnu razliku s obzirom na stil vožnje.

Iako nije prvi, a sigurno ni poslednji klasični Mercedes-Benz u kolekciji, ovaj R107 nije još samo jedan automobil u garaži. Kao jedan od mezimaca na četiri točka, on ima i ime — Slavica. Kao najslavniji Mercedes-Benz koji poziva na Slobodu, R107 je legenda koju svaki zaljubljenik u trokraku zvezdu mora da iskusi.

Autor teksta: Đorđe Sugaris
Autor gornjih fotografija: Miloš Nikodijević
Autor donjih fotografija: Nikola Stojanović (NiSt.Photo)

0 Comments