fbpx
Menu & Search

24 Sata Elegancije i Trke oko Kalemegdana 2016.

24 Sata Elegancije i Trke oko Kalemegdana 2016.

Već šest godina, početak septembra tradicionalno je vezan za manifestaciju 24 sata elegancije, koja je u Beograd još jednom dovela velika imena iz sveta automobilizma, stila i luksuza. U petak 9. septembra događaj je otvoren u kompleksu Belog dvora, uz prisustvo brojnih zvanica i gostiju na četiri točka. Naime, u Beograd su stigla dva automobila svetski priznatog kolekcionara, gospodina Korada Lopresta: Alfa Romeo 2000 Praho Touring Superleggera iz 1960. godine i Lancia Flaminia 3C Speciale Pininfarina iz 1963. godine, pretprodukcijski model na osnovu koga je nastao istoimeni serijski automobil. Uz ta dva bisera italijanskog dizajna, platoom ispred Belog dvora dominirali su luksuzni Britanci, Rolls-Royce Silver Cloud III Convertible, deo kolekcije Paola Bjankija, Rolls-Royce Silver Wraith u vlasništvu Alfreda D’Angierija, te Daimler DB18 Barker Convertible slovenačkog kolekcionara Saše Hrovata. U ravni sa njima, stajao je nemački Barokni Anđeo, BMW 502 Predraga Obradovića, a nasuprot luksuzu, sportski duh davali su jedan slovenački Porsche 911 i Morgan kojim je Huan Tamene ponovo putovao iz Monaka u Beograd. U sklopu otvaranja, održane su prezentacije luksuznih italijanskih modnih brendova, kao i Chivas konjaka i Zenith satova, glavnih sponzora manifestacije.

Subota je ponovo bila rezervisana za centralni događaj, skup na Kalemegdanu i ispred Grand Casina Beograd, a ove godine je okupljen najveći broj vozila do sada. Razlog za to bio je dolazak automobila iz klubova-članova SSIV, Oldtimer kluba Beograd, Beogradskog udruženja Fićista i privatnih kolekcionara. Prisustvo preko osamdeset vozila u kombinaciji sa jako velikim interesovanjem uzrokovalo je prilično gužvu, te će sledeće godine prostor Carigradskog druma zasigurno biti mali za ovaj događaj.

Bez grupnog revijalnog kruga, veći deo učesnika se odvezao put platoa Grand Casina, gde je održan nastavak izložbe, dok su Fiće, motocikli, formule iz kolekcije Bratislava Petkovića i odabrani automobili ostali na Kalemegdanu, na kom su od 16 časova održane revijalne vožnje, prvi put po zatvorenim ulicama. Prve su izašle istorijske formule iz Muzeja automobila u Beogradu, da bi posle njih krugove oko staze obišli motocikli sa prikolicama, na oduševljenje sve brojnije publike. Oldtajmeri na dva i četiri točka bili su sledeći, a revijalni memorijal u čast Gran pri trke iz 1939. godine završen je Nacionalnom klasom. Pred više hiljada ljudi, krugove oko Kalemegdana odvozala je i najnenametljivija zvezda ovogodišnja 24 sata elegancije, Fiat 1400, poslednji lični automobil Tacia Nuvolarija, pobednika trke iz 1939. godine, koji je specijalno za ovu priliku dovezen iz Muzeja automobila u Mantovi, Nuvolarijevom rodnom gradu.

Dodelom nagrada ispred Grand Casina uspešno je završen događaj koji počinje da stavlja Beograd na svetsku mapu događaja vezanih za klasične automobile. Titulu Chivas Best of Show osvojio je Alfa Romeo 2000 Praho Touring Superleggera, a nagradu je preuzeo Dučio Lopresto, sin Korada Lopresta. Sa nezapamćenim interesovanjem i posetom, posebno za vreme revijalne trke, ovogodišnja 24 sata elegancije posmatramo sa nepopravljivim optimizmom i nadom da će sledeća godina dovesti još automobila, proširenja sadržaja, kao i pravu trku istorijskih vozila u različitim klasama, koja bi Beograd i Kalemegdan na velika vrata uvela u svet sve popularnijih automobilskih događaja.

Autor teksta: Đorđe Sugaris
Autori fotografija: Miloš Nikodijević i Filip Žarković

0 Comments