fbpx
Menu & Search

Trojka koja je začetnik dinastije

Trojka koja je začetnik dinastije

Bez obzira na to da li su se nalazile na pobedničkoj ili gubitničkoj strani, većina automobilskih industrija patila je u periodu neposredno nakon Drugog svetskog rata. Posebno tokom pedesetih godina, kompanije širom Evrope tražile su rešenje i put ka konačnoj obnovi i on je poprimao različite oblike.

Fiat je uspeo da se vrati ponudivši tržištu maleni Nuova 500, Opel je imao model Olympia, a u Britaniji, na savezničkoj strani, pojavio se Mini. Veći izazov imale su fabrike koje su proizvodile luksuzne automobile, pa je tako celokupna francuska industrija propala gotovo bez izuzetaka. Mercedes-Benz se čudesno vratio i do pedesetih ponudio tržištu fantastični 300SL. BMW se tada nalazio u nezavidnoj poziciji malog proizvođača specijalizovanih automobila čiji su planovi za modele 503 i 507 veličanstveno propali. BMW Isetta bila je prvi korak ka spasenju, a onda se 1962. godine pojavila Neue Klasse i zauvek promenila automobilski pejzaž Evrope.

Modele iz moderne BMW-ove game karakterisao je sveden dizajn, ali i izuzetne vozne sposobnosti. Ovi automobili bili su laki i okretni, kompaktni za svoju klasu ali dosta snažniji od konkurencije. Odjednom, običan čovek je dobio izbor da okusi brzinu i dinamičnu vožnju i BMW je tokom šezdesetih i sedamdesetih postao sinonim za automobile koji zahtevaju angažovanje, ali vraćaju užitkom. Među njima se posebno izdvajao automobil pod oznakom E10, mnogo poznatiji kao Serija 02. Modeli 2002, 2002ti, 2002tii i konačno 2002 Turbo definisali su BMW-ov put u velikane industrije, a E10 je bio toliko popularan da se proizvodio sve do 1977. godine, pri čemu je Serija 5 izašla još 1972.

U drugoj polovini sedamdesetih, postalo je jasno da čak i BMW 02 mora biti zamenjen novim i modernijim automobilom, te je razvoj prve Serije 3 otpočeo pod nadzorom Herberta Kvanta, spasitelja ove bavarske kompanije. Koncepcijski, BMW Serije 3 morao je ostati blizak Seriji 02, te je karoserija limuzine sa dvoja vrata zadržana kao jedina opcija, ali sa modernijim i oštrijim dizajnom. Naime BMW je za sledeći korak u svom razvoju odabrao Pola Braka, francuskog dizajnera koji se već dokazao kao osoba koja je modernizovala Mercedes-Benz. Prva Serija 5 je tako bila dinamičnija, sa elegantnijim i bolje definisanim profilom, a prva Serija 3 je pratila taj izgled.

Najveća promena u odnosu na Seriju 02 događala se pod haubom. Naime, BMW je tokom Neue Klasse perioda bio poznat po četvorocilindričnom M10 motoru, dok su redni šestocilindrični agregati bili rezervisani za veće limuzine, te kupe pod oznakom E9. Motor od šest cilindara je sišao u premijernu E21 generaciju Serije 3 u modelu 320. Bio je to dvolitarski motor pod fabričkom oznakom M20B20 i predstavljen je 1977. godine, dve godine nakon premijernog otkrivanja Serije 3. Ovaj novosadski primerak ima upravo taj motor, BMW 320/6 bio je proizvođen samo sa karburatorom i M20B20 imao je 121 konjsku snagu. To su bile dve konjske snage manje od 320i sa četvorocilindričnim motorom i mehaničkim direktnim ubrizgavanjem, ali je Serija 3 sa šest cilindara pod haubom postala je ulaznica u svet pravih BMW-ova.

Iz današnje perspektive, prvoj Seriji 3 se može zameriti mnogo toga. Pre svega, to je izbor samo jedne karoserije, ako ne računamo Baurovu targa verziju. Njen naslednik pod oznakom E30 doveo je diverzitet u Seriju 3, dok je E21 bio bliži Seriji 02. Dalje, tu je i znatno manji uspeh na trkalištima i reli stazama Evrope, koji ga je u godinama kasnije ostavio u senci prethodnika i naslednika. Ipak, E21 jeste najvažniji BMW Serije 3 jer je automobil koji je postavio sve temelje najuspešnijeg i najprodavanijeg BMW-a svih vremena.

Autor teksta: Đorđe Sugaris
Autor fotografija: Relja Gole

0 Comments