fbpx
Menu & Search

Zlatni pionir Bobana Atanackovića

Zlatni pionir Bobana Atanackovića

Još od sredine šezdesetih godina, ime Nebojše Bobana Atanackovića neraskidivo je vezano za najveće uspehe jugoslovenskog moto i auto sporta. Šampion i na dva i na četiri točka, gospodin Atanacković je svoju pasiju pretvorio u profesiju i nikada se zaista nije odvajao od točkova koji život znače. Sa ciljem da na jednom mestu okupi sve svoje pobedničke automobile i motocikle, Boban je sa sinom Vladimirom načinio kolekciju u kojoj se nalazi i jedan tamnocrveni BMW 700 CS iz 1963. godine.

U kolekciji se trenutno nalaze Gilera od 50 kubika, prvi Atanackovićev motor i Aermacchi Harley-Davidson, prvi motor koji je vozio na trkama. „Bio sam prvak Srbije 1968. i 1969. u 250 klasi. Tad sam imao BMW 700 limuzinu i želeo sam da ga promenim u neki bolji automobil.“ počeo je Atanacković. U potrazi za novim automobilom, Boban se sa mehaničarem zaputio u Nemačku, gde ga je iznenadila, čak i razočarala ponuda. Naime, bez obzira na stanje, polovni BMW 700 je koštao oko 1500 maraka, što je bilo izvan budžeta. Početnički elan je potpuno popustio, kada je mehaničar ugledao jedan na benzinskoj pumpi: „Bio je isti kao ovaj sada, kupe. Mi nismo znali nemački, a čovek sa pumpe engleski, ali smo se nekako sporazumeli i objasnio je da to nije njegov auto, ali da dođem poslepodne, kad je vlasnik tu. Kasnije, kada mi je vlasnik rekao cenu od 150 maraka, tek tada nisam mogao da verujem da se dobro razumemo. Imao je kvar na dinamu i alnaseru, što je bio razlog za cenu. Sa starog auta smo skinuli šta je trebalo na ovaj i vratili se nazad.“

„On nimalo nije bio prilagođen za trke. Međutim, pošto sam tada bio iskusan u moto sportu, pitan sam da li bih vozio reli. Pošto mi je samo bilo važno da se sa nekim trkam, pristao sam. Za nedelju dana je bio međunarodni Sajamski reli, i predviđao je tri puta trku uz Avalu i jedna trka na Ušću.“ prisećao se Atanacković svog prelaska sa dva na četiri točka. Trku je vozio i Goran Štrok, kome je Atanacković pokazivao stazu, što je bio jedan od razloga da prihvati učešće. Konkurencija je bila jaka, a Abarthi su dominirali klasom, ali je Bobanovo iskustvo presudilo: „Pošto sam vozio Avalu jureći se sa drugarima na motociklu, taj auto sa četrdeset konja je bio jako brz. Poslednja trka se vozila po mraku i padala je neka kiša, pa je to možda i pomoglo malo. Imao sam jako dobro vreme u klasi, a na Ušću sam bio četvrti. Zbog jako velike zalihe sekundi sa Avale, osvojio sam prvo mesto u klasi. Došao je na trku kao odbačen, sa običnim, uskim radijalnim gumama, a ispao je moj prvi pobednički auto.“ Krajem 1970. Atanacković je otišao u vojsku, a po povratku se spremio za nastavak moto karijere, ženidbu i poslovne uspehe, mada je BMW-om vozio na Ušću 1971. godine.

„Ideja mi je da ostavim iza sebe vozila kakva su ona bila, i tu su za sad Gilera, Aermacchi i BMW, a doći će i NSU TT, još uvek imamo Alfu 155 ST i Super Fiću, prvi i jedini napravljen prototip.“ objasnio nam je Boban Atanacković svoje planove. Sa Vladimirom smo razgovarali o BMW-u, koji je u Srbiju došao sa juga Francuske, od kolekcionara koji ga je držao u jako dobrom stanju: „Kupili smo ga pre četiri godine i restaurirali smo ga nepunih godinu dana. Pošto je bio jako dobra osnova, od limarskih radova bilo je potrebno srediti rđu iznad rozetni farova. Ručno je oguljen do lima, tretiran je epoksijem i uspeli smo da zadržimo fabrički izgled.“ BMW trenutno nema prednji branik, umesto originalnih felni, tu su BBS Mahle od 13″, a dvokraki volan je zamenjen manjim, sportskim Raid volanom u kombinaciji crnog metala i kože. Ipak, kako je Vladimir naglasio, svi fabrički delovi su tu, a kad NSU TT bude završen, BMW 700 će biti vraćen u originalno stanje, kada će poneti i fabričke Cromodora CD50, koje su se na njemu našle zato što je dizajner BMW-a 700 bio Đovani Mikeloti.

Iako je gospodin Atanacković u svojom životu i dugoj trkačkoj karijeri nizao brojne uspehe, ovaj neobični i danas jako retki Bavarac kao prvi pobednički automobil zauzima posebno mesto u njegovom srcu i kolekciji. Kao omaž automobilu koji je otpočeo novu epizodu u stvaranju legende o Bobanu Atanackoviću, ovaj BMW 700 CS je ne samo važan deo kolekcije, već i domaće trkačke istorije.

Autor teksta: Đorđe Sugaris
Autor fotografija: Miloš Nikodijević

0 Comments