fbpx
Menu & Search

Fića Fest – 60 godina Fiće

Fića Fest – 60 godina Fiće

Omiljeni i najvoljeniji automobil koji je ušao u istoriju srpske i jugoslovenske industrije, počeo je da se proizvodi davne 1955. godine. Ljubimac nacije bio je i glavni junak dokumentarnih i igranih filmova, od kojih je najpoznatiji Nacionalna klasa. Danas, šezdeset godina kasnije, osim velike Jugoslavije, sve ostalo je isto. Može se reći da Fića i danas izaziva veliku pažnju, kako ljubitelja, tako i slučajnih prolaznika. Budi sećanja na prošla vremena, za mnoge lepa, kojima je upravo Zastava 750, bio prvi, a u srcima mnogih ostao i jedini auto.

“Fića nije samo automobil, on je legenda, simbol jednog vremena i san mnogih generacija. Budi sećanja na prve porodične odlaske na more kada smo zatrpani koferima jezdili “limuzinom” ka željenoj destinaciji, prvi kredit i prve ljubavi. Prvog se sa nostalgijom sećaju žitelji nekadašnje Jugoslavije, od Vardara do Triglava. I danas je ljubimac brojnih zaljubljenika u ovaj automobil, koji jačaju njegovu pogonsku snagu i menjaju karoseriju pa čak prave i kabriolete” – emotivno ističu organizatori 11. Fića Festa, održanog u subotu, 20. juna, u Kragujevcu.

Oblačno vreme, rok muzika sedamdesetih i osamdesetih i veliki broj Fića, slika je jubilarnog skupa u Velikom parku. Ni najava lošeg vremena nije sprečila preko 100 omiljenih jugoslovenskih malih četvorotočkaša i oko 20 oldtajmera u pohodu na mesto rođenja, 60 godina od početka proizvodnje. Bilo je ljubitelja iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i cele Srbije. Da sve protekne u najboljem redu potrudili su se organizatori, Udruženje ljubitelja Fića iz Kragujevca i Gradska turistička organizacija, pod pokroviteljstvom grada Kragujevca. Celo pre podne je proteklo u okupljanju mnogobrojnih Fića, u priči i prisećanju na stara vremena. Takođe, skup je propraćen i berzom delova, a pojedini su pokušali i da kupe ili dogovore kupovinu Fiće. Ipak, učesnici i posetioci, među kojima ističemo Fićo fan klub Zagreb i Beogradsko udruženje Fićista, razmenili su iskustva i odali priznanje ovom malom, a ipak, za sve njih velikom automobilu. Oko 17 časova održan je defile gradskim ulicama, što je i označilo kraj ovogodišnjeg druženja, ali samo do neke naredne prilike.

Autor teksta: Miloš Čaušević
Autor fotografija: Bojan Rakonjac

0 Comments