fbpx
Menu & Search

Balkanska Minijada #7 – 2015.

Balkanska Minijada #7 – 2015.

U subotu, 20. juna 2015. godine, priključili smo se 7. Balkanskoj Minijadi, koja je počela dan pre, a završila se dan kasnije. 19. juna iz Beograda je put Srebrnog jezera krenula većina učesnika Balkan Mini Meeting-a, da bi im se tokom večeri pridružili i ostali učesnici, tačnije preko 130 duša i oko 60 legendarnih britanskih gradskih zvrkova. Pored domaćina, iz Mađarske, Slovenije, Makedonije, Grčke, pa čak i daleke Finske, pristigli su Ostini, Kuperi i Morisi različitih godišta, stilova i karaktera.

Žurka zagrevanja u baru Prohibicija i pripreme za polazak

U subotu ujutru, nakon velike pobede malih fudbalera, velika kolona malih automobila se iz Velikog Gradišta tokom Dunava uputila ka Donjem Milanovcu. Većina fotografija nastala je upravo tokom te vožnje, čiji smo i mi bili ravnopravni učesnici zahvaljujući Mirku i Andrei. Tih stotinak kilometara, dok nam je predstavljao istoriju svog automobila i uveravao da oglas za proizvodnju polica nema nikakve veze sa posebnom automobilskom četom Ministarstva unutrašnjih poslova, Mirko je strpljivo, volanom, menjačem i pedalom gasa Milošu nudio razne uglove za hvatanje što boljih kadrova tokom vožnje.

Etno kompleks – Kapetan Mišin breg

Par krivina pre Donjeg Milanovca, skrenuli smo sa puta i nakon nekoliko minuta krivudavog uspona, stigli smo u eko – etno kompleks Kapetan Mišin breg. Na mestu gde je Miša Anastasijević posmatrao trgovačke brodove, Živorad Stefanović, Milanovčanin kome je 1956. izgoreo dom u neposrednoj blizini ovog brega, osnovao je svojevrsnu galeriju drvenih skulptura. Na mestu sa koga se pogled na Dunav ubraja u nestvarne, možete uživati u smeštaju narodne arhitekture i obrocima tradicionalne recepture. Dočekani i ispraćeni ručkom, čuvenim domaćim likerom i gajdama, frulom i dobošem, nastavili smo ka Donjem Milanovcu.

Andrija, najmlađi redovni posetilac Minijada

Nakon par sati na vetrovitom dunavskom keju i pristaništu, te povratka na obalu stajaće vode, organizatori Balkanske Minijade – Mini klub Srbije, dodelili su nagrade učesnicima. Nama najdraža otišla je Andriji, momku čiju ste paklenu pomorandžu već upoznali. Zahvaljujući naslovljenim uručenim nagradama i atmosferi koja je krasila ovaj skup, polako nas hvata Mini – mania, dijagnoza uzajamnog poštovanja, radosti i filantropije na točkovima.

Autor teksta: Filip Žarković
Autor fotografija: Miloš Nikodijević

0 Comments