fbpx
Menu & Search

Mali Fiat crvene boje – VIDEO

Mali Fiat crvene boje – VIDEO

I, kako vam se čini? 🙂

Učestalo stižu lepe reči upućene ideji na kojoj je nastala Autoslavia, pa se tako pre oko mesec dana, iz istih razloga javio i ortak Vedran. Kasniji tok razgovora nas je doveo do okvirnog plana da bez trenutno ikakvog budžeta i na krilima entuzijazma, kreiramo jedan pilot video, tako što ćemo da ukrstimo ono što se dešava na sajtu, sa onim što njegova ekipa iz Downtown films radi. Trebalo je samo da nađemo glavnog aktera. Međutim, nije bilo dovoljno da samo pronađemo nekog sa odličnim automobilom, već i da zbog brojnih svakodnevnih obaveza koje nas okružuju, uklopimo svačije vreme u ceo radni dan snimanja.

Sve okolnosti su se poklopile pre par nedelja, jednog sunčanog petka. Iskoristili smo poslednje tragove kalendarski odavno završenog leta, da ovekovečimo automobil adekvatan isključivo takvim vremenskim uslovima — Peđin Fiat 850 Spider, kojeg je dizajnirao čuveni Bertone. Čim smo upoznali Peđu, Đorđe i ja smo komentarisali kako se radi o jednom veoma prijatnom gospodinu, koji ne samo da je sa nama podelio emocije i iskustvo koje ima sa starovremenskim klasicima, već je bio dovoljno ljubazan da nam ustupi njegov Fiat na testiranje.

U tom spoju lepog i korisnog, nije mi bilo teško da za upravljačem ovog sjajnog autića provedem čitav dan snimanja. Peđa je svoj doprinos dao kroz priču u kojoj je pokazao nesebičnu ljubav prema automobilima koja datira od malih nogu. Zanimljivo je da je još tada bio dovoljno vešt u prepoznavanju i razlikovanju različitih modela, kako vizuelno, tako i samo osluškivanjem zvuka motora.

Vrlo brzo sam se poistovetio sa njegovom pričom iz detinjstva, pa tako ni prva vožnja malog crvenog Fiata nije bila mnogo drugačija od utiska koji je i sam preneo. Prvo što vas dočeka kad sednete na sveže obnovljena i udobna kožna sedišta je veliki drveni volan, kojeg na centralnom mestu krasi stari Fiat natpis sa izduženim slovima. Srećom, ovaj automobil je proizveden pre nego što je pomenuti logo izbačen iz upotrebe, jer onaj iskošeni sa plavom pozadinom koji je usledio iste te 1968. godine, nikako ne bi išao uz duh ovog mališe na četiri točka.

Pre početka snimanja i prve vožnje, Peđin prijatelj Milan, koji svojim znanjem i radom snosi zasluge za obnovu ovog automobila, takođe je podelio nekoliko priča o njemu. Iako je Peđa imao nepokolebljivu želju da automobil kompletno vrati u originalno stanje, za šta je išao čak i do Kalifornije po delove, neke stvari jednostavno nije bilo lako pronaći i uklopiti da funkcionišu. Recimo rashladni sistem koji je često gubio trku sa temperaturom motora, na kraju je zamenjen neoriginalnim. Ali zato danas, ni potencijalna vožnja u devetom krugu paklu pri najvećem mogućem broju obrtaja, ne može da pregura temperaturu motora preko nivoa koji će ga naterati da prokuva.

Sve što je Milan uradio na njemu, oseti se odmah pri okretanju ključa i ekspresnom startovanju motora. Karoserija oko 750 kilograma teškog automobila se blago zatrese, ali onda nastupa period mirnog i ujednačenog rada kao nagoveštaj lagane vožnje. Nakon uključivanja prednjih farova putem dva stara prekidača, ali i nakon što je ekipa iz Downtown films postavila sve kamere, bilo je vreme za prvu brzinu i prve kadrove. Mada, o kadrovima sam razmišljao koliko sam morao, jer vas ovaj prelepo dizajnirani automobil od starta vezuje za sebe i to bez prisustva sigurnosnih pojaseva. Dok moderna kola sa svim olakšavajućim faktorima, poput servo upravljača, od vas stvaraju robota za prevoz od tačke A do tačke B, ovaj automobil sa svojim čisto mehaničkim trojstvom, volan-papučice-menjač, od vas zahteva da se osećate kao deo automobila.

Ne možete da ubacite u treću brzinu guranjem ručice menjača iz lera pravo, već je potrebno da odete neprecizno u desno i da osetite gde je ležište tog stepena prenosa. Rikverc zahteva i manji fizički napor dok ručicu ne spustite nekoliko centimetara dole. Iako ga karakteriše blagi prazni hod, volan je veoma precizan i lagan za okretanje. Karoserija je kompaktna, kompletno vidljiva sa pozicije vozača, a ubrzanje ne zaostaje za savremenim manjim automobilima. Stoga, auto je sjajan za gradske uslove kako Peđa i sam kaže, ali svakako ne treba isključiti ni kraća putovanja, jer ni pri 90 km/h koliko je maksimalna brzina kojom sam ga vozio, auto ne pokazuje znake napora.

Krajnji utisci su sjajni i kada svemu dodamo otvoren krov i zvuk motora iza vas, ne treba vam ništa više. Danima mi je nedostajala vožnja u ovom sjajnom malom automobilu. Možda je najbolje da skoknete na početak strane i ponovo pritisnete Play, a mi se nadamo da ćete sledeće godine imati prilike da na taj način uživate češće.

Ciao tutti!

P.S. Hvala Vedranu, Ivanu, Gregi, Jezdi i ostalima iz Downtown films na entuzijazmu i odlično urađenom videu, hvala Peđi što je podelio svoj automobil i priču sa svima nama, ali i njegovom prijatelju Milanu na strpljenju 🙂

Autor teksta: Miloš Nikodijević
Autor fotografija: Miloš Nikodijević

5 Comments

 1. Miranda
  11 godina ago

  Sjajan video i lepa priča. Počenjem da drugačije gledam ove „matorce“ na ulici. A da ne govorim da mi se probudila željica za jednim ovakvim crvenim…

  Bravo za ideju sajta koja je potpuno neobična za današnje shvatanje automobila, ali i ne samo njih. Pravo osveženje kod nas i još jedno mesto uz prvu jutarnju kafu.

  p.s. Ja sam „tipično žensko“ i, da se razumemo, kola me zanimaju – ne dalje od izgleda, tako da, upecali ste me. Samo napred 😉

  • 11 godina ago

   Od svih komentara ostavljenih na sajtu, ovaj nam definitivno najviše znači 🙂
   Hvala puno Miranda 😀

 2. 11 godina ago

  odlicno izgleda, podseca na #Petrolicius snimke, samo napred!

 3. 10 godina ago

  Milos Nikodijevic hvala puno!