fbpx
Menu & Search

Mercedes-Benz muzej – Štutgart 2017.

Mercedes-Benz muzej – Štutgart 2017.

Iako je štutgartski Porsche muzej mesto koje sigurno treba posetiti, pravo sveto mesto je ipak vezano za Mercedes-Benz. Muzej proizvođača najstarijeg automobila na svetu je takođe i muzej proizvođača nekih od najimpresivnijih četvorotočkaša svih vremena. Sa istorijom koja seže do 1885. godine i decenijama inovacija, revolucija, trkačkih uspeha i postavljanja najviših standarda, stalna postavka ovog prostora je više od pukog skupa automobila sa trokrakom zvezdom na haubi. Zahvaljujući Nikoli Stojanoviću, danas imamo prilike da zavirimo u kolekciju ovog fantastičnog mesta.

Ako krenemo od trkačkog odeljka, najimpresivniji automobil je definitivno W125 Rekordwagen, automobil koji još od 1939. godine drži rekord za najveću postignutu brzinu na javnom putu — 432.7 km/h. Osim njega, tu su i druge legendarne srebrne strele, 300 SLR 722, pobednik Mille Miglia trke 1955. godine sa Stirlingom Mosom za volanom, čuveni 190E sa DTM šampionata, CLK GTR, 300SL sa trke Carrera Panamericana, te mnogi moderni DTM trkači. Naravno, jedan od najinteresantnijih eksponata je Renntransporter, aerodinamični plavi kamion koji je tokom pedesetih godina prevozio 300SLR srebrne strele po celoj Evropi.

Civilni sektor je takođe sveobuhvatan i počinje od najranijih epizoda u istoriji kompanije i seže sve do današnjih dostignuća. Svi automobili i poneki autobusi i kamioni koji su obeležili Mercedes-Benz su tu. Postavka uključuje 300SL Gullwing, W100, te primerke koji su jednako voljeni, ali dosta dostupniji zaljubljenicima u Mercedes — W111, W108, W113 Pagodu,  R129, W201 i mnoge druge. U stalnoj postavci se nalazi i nekoliko koncepta i unikatnih automobila među kojima posebno treba izdvojiti 300SLR Uhlenhaut Coupé, lični prevoz Rudolfa Ulenhauta i svojevremeno najbrži automobil na svetu. Osim njega, tu su i Papamobil nastao na bazi G-Klase i Mercedes-Benz Auto 2000, aerodinamični koncept iz 1981. godine. Naravno, u odeljku koji prikazuje eksperimentalne automobile, ne sme se zaboraviti ni C111, revolucionarni kupe i nikada ostvareni Mercedes-Benz superautomobil.

U jednoj rečenici, istorija Mercedes-Benza je istorija automobila kao takvog. Upravo zbog toga, Mercedes-Benz muzej mora biti na listi posećenih, bez obzira na to šta mislili i osećali prema ovoj kompaniji.

 

Autor teksta: Đorđe Sugaris
Autor fotografija: Nikola Stojanović (NiSt.Photo)

0 Comments