fbpx
Menu & Search

YU AMK Veteran Novi Sad, 22. međunarodni oldtajmer susret – 2016.

YU AMK Veteran Novi Sad, 22. međunarodni oldtajmer susret – 2016.

Tradicija masovno posećenih i odlično organizovanih skupova kluba YU AMK Veteran Novi Sad nastavila se i ove godine, na 22. međunarodnom oldtajmer susretu održanom od 26. do 28. avgusta. Kao i svake godine, poslednji vikend avgusta počeo je dolaskom gostiju iz inostranstva u Novi Sad, u hotel Stari Krovovi, gde su bili smešteni posetioci iz Slovenije, Hrvatske, Mađarske i Bosne i Hercegovine.

Drugog dana skupa, kolona je u jutarnjim časovima pod pratnjom policije, a kasnije i pod obezbeđenjem motociklista iz kluba NS Riders započela vožnju čija je prva stanica bila srednjevekovna tvrđava Bač. Nakon toga, oldtajmeri su izloženi u centru istoimenog mesta, a posle kratkog predaha, reli se zaputio u akva park Petroland u Bačkom Petrovcu. Celodnevna vožnja je i ove godine završena na parkingu tržnog centra Big, gde se na platou našlo preko sedamdeset četvorotočkaša i oko četrdeset motocikala koji su do ranih večernjih časova na njemu bili izloženi.

I ove godine, Novi Sad su posetili automobili iz širokog spektra epoha, od veterana sa drvenim točkovima, pa sve do najsvežijih oldtajmera koji su na početku dokazivanja statusa klasika za sva vremena. Kao i uvek, najveću pažnju su privlačili upravo najstariji automobili, među kojima se posebno izdvajao Ford Phaeton iz 1936. godine, osvajač glavne nagrade na skupu. Osim njega, miljenici publike bila su dva MG roadstera T Serije, ali i znatno noviji Ami 8 našeg prijatelja Neba koji je na skup došao iz Podgorice, BMW 635csi, Porsche 914, Opel Olympia 1950 kabriolet, Renault Estafette iz Mađarske i sveže restaurirani VW Karmann Ghia iz Pirota, jedna od premijera ovog skupa. Osim automobila i motocikala, na skupu su učestvovala i dva kamiona, GMC troosovinac i jedan vatrogasni kamion sa početka veka. Nakon izložbenog dela, učesnici su se vratili u hotel na dodelu nagrada i priznanja,

Nedelja je tradicionalno rezervisana za ispit spretnosti i oproštajni ručak u Alaskoj kolibi. Novi Sad je još jednom pokazao da je odličan domaćin svim svojim gostima i dok se približavamo kraju sezone YU AMK Veteran tako za sobom ostavlja još jedan skup za pamćenje i nastavlja dugu tradiciju jednog od najvećih i najposećenijih skupova u Srbiji.

Autor teksta: Đorđe Sugaris
Autor fotografija: Miloš Nikodijević

0 Comments