fbpx
Menu & Search

Oldtajmeri na sajmu automobila u Beogradu 2015.

Oldtajmeri na sajmu automobila u Beogradu 2015.

Uz brojne novitete na dva i četiri točka, 52. međunarodni sajam automobila u svoje hale je doveo i nekolicinu zvezda prethodnih sajmova, ali i vrlih predstavnika samih početaka automobilizma. U Hali 4, iza Fiatovog štanda na kom se šepure pompezno najavljivali Fiat 500X, Jeep Renegade i veličanstveni Alfa Romeo 4C, nalazi se odeljak posvećen automobilima beogradskog oldtajmer kluba AMK Veteran Voždovac. Uz Brankov Ami 6, krasi ga nekolicina motocikala i automobila među kojima se izdvajaju jedna Alfa Giulia Bertone, Porsche 930 i Jaguar E-Type SIII.

Na znatno manjem prostoru nego prošle godine, Oldtajmer klub Beograd izložio je reprezentativne primerke iz svog kluba, a impozantne američke automobile i tri generacije Mercedesovih SL kabrioleta zasenio je jedan stogodišnjak. U pitanju je Packardov kamion, deo kolekcije Saše Hadžića, koji je posle nekoliko pojavljivanja na skupovima prethodne godine sajam automobila dočekao u punom sjaju sa ciradom preko prostora u kom su se pre jednog veka, tokom Prvog svetskog rata, vozili srpski vojnici, heroji Solunskog fronta. Uz kratak program, retki kamion je svečano otkriven u petak, 20. marta, a gosti sajma će, uz ostale automobile Oldtajmer kluba Beograd, moći da ga vide u Hali 2.

Saradnja osiguravajuće kuće Uniqa i Srpskog Saveza za Istorijska Vozila ozvaničena je jednim Fićom, replikom onog iz kultnog filma Nacionalna klasa. Na konferenciji za štampu na kojoj je Uniqa predstavila svoj program kasko osiguranja novih i polovnih automobila, ali i onih starijih od 30 godina, gospodin Đorđo Andrijan iz Padove premijerno je prikazao deo dokumentarnog filma o svom Fići. Zaposlen u UNESCO-u, Đorđo se posle odgledane Nacionalne klase nedavno zainteresovao za automobilsko nasleđe bivše Jugoslavije, a svoju novootkrivenu ljubav krunisao je Fićom u kome planira da obiđe Evropu. I dalje umoran od devet sati dugog puta, Đorđo se zahvalio osiguravajućoj kući, dodavši da je kupovina jugoslovenske legende najlepše postignuće te godine. Na saradnji i pomoći u razvoju Uniqi je zahvalio i gospodin Dalibor Ružić, predsednik SSIV i jedno od najvažnijih lica srpske oldtajmer scene.

Uz statični program, posetioci sajma 28. marta mogu očekivati još oldtajmera iz cele Srbije koji će se na sajmu okupiti na prvom zvaničnom skupu sezone, memorijalu princa Tomislava Karađorđevića.

Autor teksta: Đorđe Sugaris
Autor fotografija: Miloš Nikodijević

0 Comments