fbpx
Menu & Search

1962. Fiat 500 Giardiniera – 3.990€

1962. Fiat 500 Giardiniera – 3.990€

Nasuprot američkoj filozofiji da je sve što je veće i bolje, Evropljani su vrlo često cenili malo pakovanje. Da se ne razumemo pogrešno, pričamo o automobilima. Struktura većih evropskih gradova je uvek bila takva da njima lakše krstarite ako ste u malom automobilu. Ukoliko je taj automobil još italijanski, prelepog izgleda, napravljen u Fiatu… pa teško da je postojalo išta bolje!

Sa nepuna tri metra dužine i početnim dvocilindričnim, vazdušno hlađenim motorom od 479cc, automobilsko tržište je 1957. ugledao prelepi mali Fiat 500. Lansiran je kao Nuova, s obzirom da nije bio začetnik modela sa ovim imenom, ali jeste redefinisao termin mali automobil.

Od te početne verzije, tokom 1960. godine nasledio ga je model D sa nešto jačim motorom od 499cc, ali i zanimljivi karavan K, poznatiji kao Giardiniera koji je pravljen u 327.000 primeraka. Prva stvar koju su Fiatovi inženjeri morali da reše je kako pozadi smešten motor pomeriti da bi dobili ravan pod za lak utovar stvari. Problem je rešen lako, tako što su motor okrenuli horizontalno i spustili ga ispod poda prtljažnog prostora. I zadnja sedišta je moguće spustiti u istu ravan, pa tako dobijete pravog malog tovarnog monstruma koji prosto guta sve što u njega ubacite.

fiat-500-giardiniera-04

Osim potpuno drugačijeg zadnjeg dela i nešto duže šasije, u ovog malog baštovana se ulazi putem kontra vrata. Pored gepeka, osmišljen je i „ulaz“ odozgo, s tim što je putem tog 3/4 otvorenog krova, uglavnom ulazilo sunce tokom lepih dana.

Ako ste i vi u potrazi za malim automobilom, želite da se razlikujete od drugih, a vaše mesečne potrebe zahtevaju bar neke veće porodične kupovine, možda smo pronašli pravo rešenje. U jednoj slovenačkoj garaži gde je redovno čuvan, sa 36.000 kilometara na satu i 17 konja u motoru, krije se ovaj mali svetloplavi lepotan sa panoramskim krovom kao stvorenim za letnje uživanje. Sudeći po fotografijama i svedočenju vlasnika, automobil je lepo očuvan, a vaše je uzmete telefon u ruke ili još bolje, skoknete do prodavca ako ste u mogućnosti i pogledate automobil lično.

Ukoliko ste zainteresovani, detalje oglasa pogledajte ovde.

Cena: 3.990€

Izvor: www.avto.net

1 Comment

  1. […] može da ponudi i verziju koja će zadovoljiti i nešto veće apetite u jedva većim gabaritima, o čemu smo takođe skoro pisali, već je i Mini tokom 1960. godine kroz veoma sličan poduhvat, tržištu predstavio i modele […]