fbpx
Menu & Search

1990. VW Golf Country – 3.600€

1990. VW Golf Country – 3.600€

Kada smo Miloš i ja razradili gotovo sve aspekte Autoslavije kao projekta, na red je došlo i jedno veoma važno pitanje — šta ćemo sa Golfom Dvojkom? Posle dužeg većanja, odlučili smo da ga na Autoslaviji neće biti, osim u izuzetnim slučajevima. Sa jedne strane legenda, a sa druge najprecenjeniji automobil u regionu, Golf 2 će se s vremena na vreme pojavljivati, ali samo u retkim, posebnim i samim tim vrednim izdanjima. Danas, pričamo o jednom od njih. Na Facebook stranici omiljenog nam sajta za traženje klasika na prodaju, www.polovniautomobili.com, isti ovakav Golf, sa istom cenom i u jako sličnom stanju, izazvao je vrlo burne reakcije.

Nije pomagalo ni oglašavanje retkih glasova razuma, jer su stotine ljudi imale vrlo slične komentare: „Ovaj lud!“ „To kanta!“ „200€ i da peva!“ „Iskasapi Golfa! To kanta!“ i tako u nedogled… Međutim, cena ovog Golfa, iako možda za nijansu visoka u odnosu na stanje nije nikakva novost, niti ludost. U pitanju je bio Golf 2 Country, jedan od samo 3000 proizvedenih primeraka, sa Syncro pogonom na sva četiri točka, većim hodom suspenzije, posebnim odbojnicima i 1.8l motorom od 114 konja. Među njima, bilo je i 558 Chrompaket, sa hromiranim branicima i kožnim enterijerom, 160 Allround i 50 Country GTi, pravljenih samo za zaposlene u VW fabrici. Kako njihova cena prelazi i 6.000€ zavisno od stanja, 3.600 za automobil čije vreme kao klasika tek dolazi ne zvuči toliko nerealno. Da se razumemo, u pitanju nije Golf 2 za besomučno akanje, kao bilo koji običan primerak koji se može kupiti za deset puta manji novac. Odnosno, jeste, ali je danas pre svega automobil za ulaganje. Retkost je već danas na ceni, no o ulaganju u buduće klasike i vredne komade nasleđa mlađih generacija i onih koje tek dolaze pričamo nekom drugom prilikom, a sada se vraćamo na temu.

Svaki put kada sam naletao na Country Golfove, viđao sam ih plave ili tirkizne. Zbog toga, ovaj crveni predstavlja pravo osveženje. Originalna Country grafika proteže se preko prednjih i zadnjih vrata jedino na desnoj strani, što je potencijalni znak da su vozačeva vrata nekad udarana. Sa druge strane rezervni točak poseduje originalnu navlaku, nalepnica sa Country grafikom je na svom mestu, kao i Syncro na vratima. Felne su originalne, kao i bul bar, a enterijer izgleda odlično! Diskretno karirane štofane kadice na prvi pogled ne izgledaju ni oštećeno ni deformisano, što je odličan znak koji otvara mogućnost da je ovaj Golf 2 Country zaista prešao 182.000 km. Ono što kupca ulagača može da brine su dve stvari: plinski uređaj i podatak da automobil ima 98, a ne 114 konjskih snaga, što budi sumnju u to da je motor u jednom trenutku zamenjen. Prilikom ovakvih kupovina, originalnost primerka je najvažnija, jer što je manje toga menjano, cena će jednog dana biti veća, zato je najbolje otići do automobila koji se nalazi u okolini Beograda i lično ga pregledati.

Ako ste zainteresovani, kompletan oglas možete pogledati ovde.

Cena: 3.600€

Izvor: www.polovniautomobili.com

1 Comment

  1. Djordje
    10 godina ago

    Motor je 72kw, taj se i ugradjivao u Country, kao i u Sincro poslednjih godina proizvodnje. Da li vredi toliko para, bog zna. Vredi onoliko koliko je neko spreman da da para, nije to auto koji se prodaje/kupuje svaki dan, pa da može lako da mu se odredi neka tržišna vrednost… Meni su uvek bili skupi. Mada će biti lep kolekcionarski primerak za neku godinu, tako da možda ima smisla u tu svrhu dati tolike pare, ako auto valja naravno.

    Vrata što su farbana i nije bitno toliko, to je deo na šaf i zameni se, veći je problem ako je popustio oko čepa rezervoara, i na spoju zadnjih krila i zadnjeg veznog lima, ispod branika… Ako to mora da se radi, to je već ozvbiljan zahvat.

    Volan i ručica menjača su dosta slizani za 182.000km, ali generalno je u korektnom stanju. Vozačko sedište je krpljeno sa strane… Može, a i mora to mnogo bolje da se uradi.

    To je ono što ovako na slikama može da se vidi, deluje kao odlična osnova da se napravi dobar Country, i da se parkira u garažu. Onda sa njim nedeljom do u crkvu, ko voli…