fbpx
Menu & Search

1973. SAAB 99L – 2.500€

1973. SAAB 99L – 2.500€

Svako ko je perfekcionista u onome što radi neretko plaća visoku cenu. Kompanija SAAB koja je prve stranice sopstvene istorije napisala na polju proizvodnje aviona, nastavila je svoj put kao spravitelj vrhunskih automobila. Bezbednost svojestvena Šveđanima uz potpuno jedinstven hipsterski dizajn doneo je kultni status brendu koji se kvalitetom bori protiv kvaniteta. Pored statusa, to im je donelo i bankrot pre nekoliko godina. Danas, kada se nalaze u posedu vlasnika iz Kine, sumnjam da će bivši kupci i večni fanovi zadržati isti odnos prema modelima koji će se tek pojaviti.

To svakako nije slučaj sa jednim od mnogih kultnih modela sa dvocifrenim brojem u nazivu koje počinje sa 9, a koje je Siksten Sason dizajnirao za SAAB. Model 99 predstavljen je 1967. godine, dok je kupcima zvanično ponuđen godinu dana kasnije u verziji sa dvoja vrata. Nedugo kasnije usledile su i varijante limuzine sa četvora, kao i one sa troja vrata, dok se ispod karoserije nalazio moderni četvorocilindrični Trijumfov 1,5l motor sa specijalnim karburatorima, postavljen pod uglom od 45 stepeni zbog linija haube. Ručna kočnica se neuobičajeno oslanjala na točkove njegovog prednjeg pogona, nisko postavljeno vešanje mu je dalo odlične manevarske sposobnosti, dok je prostor kabine od konkurencije razlikovala kontakt brava postavljena između prednjih sedišta, kod ručice menjača. Kasniji produktivni tok iznedrio je motore od 1,7, 1,8 i 2l, dok je svakako najpoznatija verzija ponela Turbo oznaku i fabričku specifikaciju koja ispisuje manje od 9 sekundi do 100 km/h.

Osim Turbo verzije, postojale su i druge ekstenzije koje su pravile društvo znaku 99 na zadnjem delu ovog automobila. Jedna od njih je i verzija 99L (Luxe) čiji početak proizvodnje se vezuje za 1973. godinu, a uz motor od 1,85l ovaj auto svrstava u neku središnju varijantu unutar kompletne ponude. Jedan Luxe u plavoj boji koji se nalazi u Sloveniji želi da upozna novog vlasnika. Međusobne odnose nikako ne treba graditi na interesima, ali drugarstvo sa starim automobilom koji je trenutke van garaže proveo tokom samo 73.000 pređenih kilometara, zaista obećava. Budućeg odabranog prijatelja koji će se brinuti o njemu, nagradiće i sa aluminijumskim felnama, opcijom za pranje farova, podesivim prednjim sedištima, ali i drvenim detaljima na enterijeru koji sadrži i radio aparat. Pored svega, možda je nepotrebno reći ono što i sami vidite putem priloženih fotografija, da se automobil nalazi u skoro pa savršenom fabričkom stanju. Zato, ako ne volite da propuštate dobre prilike, a pritom gajite nesagledivu ljubav prema švedskom čeliku, ne traćite vreme već skoknite na stranicu oglasa radi kontaktiranja vlasnika koji više ne može ili ne želi da se brine o njemu.

Cena: 2.500€

Izvor: www.avto.net

0 Comments