fbpx
Menu & Search

Auto e Moto d’Epoca Padova – 2017.

Auto e Moto d’Epoca Padova – 2017.

Svi automobilski snovi ponovo su se sjatili u Padovu, otelotvoreni u čak 5.000 automobila izloženih u halama i na otvorenom prostoru sajamskog kompleksa ovog grada na severu Italije. Kraj oktobra tradicionalno je vezan za Auto e Moto d’Epoca, jedan od najvećih evropskih prodajnih sajmova oldtajmera, modernih klasika i veliku berzu delova, automobilije. I ove godine, našli smo se među oko 150.000 posetilaca koji su posetili ovaj četvorodnevni događaj, i sa njega smo se ponovo vratili puni utisaka i neostvarivih želja.

S obzirom na to koliko Italijani drže do nacionalnog automobilskog ponosa, apeninski klasici iz svih dekada bili su najbrojniji na sajmu, a u stopu su ih pratili Porsche i Mercedes-Benz. Štandovi proizvođača ponovo su spajali prošlost, sadašnjost i budućnost, još jednom pokazujući koliko je nasleđe bitno svakom pojedinačnom brendu. Ove godine, Auto e Moto d’Epoca je obratila pažnju na budućnost, kako automobila, tako i kolekcionarstva. Naime, pred ulazom u sajamski kompleks održavan je Future Hub, izložba novih tehnologija, dok je AME U30 bio događaj namenjen mladim zaljubljenicima u automobile koji tek ulaze u svet klasika.

Na ovogodišnjem sajmu, prestižna aukcijska kuća Bonhams organizovala je prvu prodaju, sa mešovitim rezultatima. Pre svega, optimistične procene nisu bile praćene dovoljno jakim interesovanjem, a stanje mnogih nuđenih automobila nije odgovaralo tim cenama, te su neki od njih prodati za daleko niže iznose, a neki ostali neprodati. Ipak, Maserati 3500 GT Spyder iz 1960. je prodat za 638.250€, kao i glavna zvezda aukcije, Mercedes-Benz 300SL Roadster koji je novog vlasnika pronašao za 897.000€. Sa takvim ishodom u vidu, Bonhams aukcija je otkrila par jako bitnih činjenica — iako u porastu, tražene i ostvarene cene se značajno razlikuju, posebno u širokoj gami masovno proizvođenih klasika. Drugo, stanje upotrebnih klasika je presudan faktor, ali u slučaju nekretnina na četiri točka, ono je irelevantno. Što se ponude automobila van Bonhams aukcije tiče, primetan je trend običnih automobila iz osamdesetih, te kupea i kabrioleta iz devedesetih godina kao novih klasika na koje treba obratiti pažnju. Automobili koji se gotovo svakodnevno viđaju na našim ulicama polako postaju zanimljivi i dostupni moderni klasici, a ono što ih razlikuje od onoga na šta smo navikli je znatno bolja očuvanost, te fabrički izgled. Kako će se njihove cene kretati u skorijoj budućnosti, ostaje da vidimo, ali Fiat Coupé, Mercedes-Benz CLK ili Alfa Romeo GTV već imaju svoj status kod kolekcionara u povoju.

Sabrati sva zaljubljivanja, čuđenja i oduševljenja u hrpu reči i fotografija je veoma teško, jer lepotu Padove u jesen treba doživeti svim svojim čulima. Kao najbliži veliki sajam ovog tipa, Auto e Moto d’Epoca Padova postaje mesto hodočašća sve većeg broja automobilista iz regiona, zato se dobro pripremite za oktobar 2018. godine i spremite se za susret sa svim svojim snovima na točkovima.

Autor teksta: Đorđe Sugaris
Autor fotografija: Miloš Nikodijević

2 Comments

 1. Neven
  6 godina ago

  Odlicna reportaza!
  Slike su odlicne, stvarno se stice utisak da je na manifestaciji bilo prisutno par hiljada automobila.

  Koliko je kostala ulaznica i da li je vazila samo za jedan dan posete?

  • 6 godina ago

   Hvala za pohvale, a što se tiče ulaznica one su bile oko 40 evra za četvrtak novinarski dan i po 20 evra svaki od preostala tri dana, petak, subota i nedelja. Mi smo imaali akreditacije.