fbpx
Menu & Search

XIII YU Reli

XIII YU Reli

Prethodne nedelje vam se dopalo podsećanje na 25 godina star sajam automobila u Beogradu, a ove nedelje vam donosimo sličan podsetnik iz sfere auto-moto sporta. U saradnji sa Markom Minićem, autorom bloga exyuracing.blogspot.com, sledi kratak izveštaj o XIII Jugoslovenskom reliju.

[separator type=“double“]

I ovaj reli, kao i prethodnih godina, bodovan je za prvenstvo Evrope, Balkana i Jugoslavije. Organizator relija bio je beogradski „Akademac“ koji je i ovog puta organizovao jedan odličan reli. Pojavile su se posade iz Nemačke, Austrije, Čehoslovačke, Turske, Ruminije, Italije i drugih zemalja. Sa starta ispred Beogradskog sajma krenula je 101 posada i posle pređena 1463km na cilj su stigle 43 posade. Reli je vožen iz dva dela, pri čemu se prvi deo sastojao od 752km i ukupno 13 sati vožnje, a drugi deo je imao 711km i oko 12 sati vožnje. Ukupna dužina brzinskih ispita iznosila je 353km, od kojih je po makadamu voženo 40km.

yu-rally

Glavna borba za pobedu u generali vođena je između Čehoslovaka Blahne u Škodi 130RS i Austrijanca Ruslinga u Poršeu 911 koji je već pobeđivao na Yu reliju. U prvom delu relija voženo je 9 brzinaca, na Avali, Divčibarama, Debelom Brdu, Rogačici i Tari, a Blahna je ostvario prednost više od 1 minuta dok je treći bio Havel, takođe u Skodi sa samo 13 sekundi zaostatka za Ruslingom. Rusling je kasnije tokom relija uspeo da prepolovi prednost Blahne ali ipak nije uspeo da stigne do pobede za koju mu je trebalo jos 35 sekundi nadoknade, tako da je Škoda četvrti put za redom osvojila ovaj reli.

Blahna
Blahna

Konačni poredak u generalnom plasmanu bio je Blahna (ČSSR), Rusling (AUS), Havel (ČSSR), Čubrikov (BUG), Kizmič (YU), Pušnik (YU), Filipi (ITA), Kolev (BUG). Što se bodovanja za šampionat Evrope tiče u klasi preko 1300ccm grupe 3, tu je Rusling bio najbolji ispred Palanke i Rajmana takođe u Poršeima.

Rusling
Rusling

U grupi 2 takođe za šampionat Evrope najbolji je bio Bugarin Čubrikov u Renou 5 ispred Pjera Filipia u Kadetu i Koleva takođe u Renou 5. Klasom preko 1150ccm grupe 1 dominirali su domaći takmičari Kizmič i Pušnik.

Kizmič i Ravnikar
Kizmič i Ravnikar

Blahna sem pobede u generalnom plasmanu odnosi i pobedu u klasi do 1300ccm grupa 2 ispred sunarodnika Havela takođe u Škodi 130rs i Rumuna Oltenaua u Dačiji.

Od domaćih takmičara pored pomenutog Kizmiča i Pušnika takođe treba spomenuti i Andreja Vidica koji je pobedio u klasi do 1150ccm grupe 1 ispred Marega i Sakside, svi u vozilima Zastava 101. Milovanović i Jordan su zauzeli 2. i 3. mesto u klasi do 1150ccm Grupa 2 u Zastavama 101, dok je pobedu u toj klasi odneo nemac Hartavih na Vartburgu 353.

Andrej Vidić
Andrej Vidic

U najslabijim klasama do 850ccm grupe 1 i 2 dominirali su Trabanti i Zastave 750, u Grupi 2 najbolji je bio Maišener u Trabantu, a u Grupi 1 Vićentije Savić u Zastavi 750.

Što se tiče prvenstva Jugoslavije, plasman po klasama je bio sledeći:

Klasa do 2000ccm: Kizmič, Pušnik, Kožar.
Klasa do 1150ccm grupa 2: Milovanović, Jordan, Pirjevec, Šegon.
Klasa do 1150cm grupa 1. Vidic, Marega, Saksida, Krstović, Satler…
Klasa do 785ccm : Savić, Miljković, Đalinac, Cepuder, Hribar…

Izvor: exyuracing.blogspot.com

0 Comments