fbpx
Menu & Search

Concorso d’Eleganza Villa d’Este 2024.

Concorso d’Eleganza Villa d’Este 2024.

Pet godina od zlatne stogodišnjice, Concorso d’Eleganza Villa d’Este je i dalje zlatni standard za izložbe automobila. Dok se ostatak sveta te 1929. godine suočavao sa Velikom depresijom, entuzijasti u Italiji su marljivo polirali svoje automobile, jer ništa ne govori ‘elegancija’ kao ignorisanje ekonomske krize.

Svake godine, crème de la crème automobilskog sveta okuplja se Grand Hotelu Villa d’Este, pretvarajući ove travnjake i vrtove u modnu pistu najizvrsnijih automobila na planeti. Poput ovogodišnjeg osvajača lente „Best of Show“ – originalno sačuvane Alfa Romeo 8C 2300 Spider oblikovane od strane karoseriste Figonija iz 1932. godine, koja je 77 godina provela kod jednog vlasnika u Francuskoj. Ili automobil koji je bio izbor publike, pobednik Coppa d’Oro Villa d’Este – legendarni McLaren F1.

Prvog dana u Villa d’Este dočekala nas je kiša kao i prethodne godine, ali nas nimalo nije sputala u traženju uglova za snimke i ličnom uživanju u umetničkim delima na četiri točka. Brojne tematske postavke su i ovoga puta selektovane, od 120 godina Rolls Royce-a, do superautomobila generacije koja je odrasla na video igricama. Villa d’Este nije samo automobilska izložba već i prilika da porazgovarate sa herojima koji stoje iza svega, pa smo tako ove godine upoznali gospodina Aloisa Rufa, kao i njegovu ćerku, proćaskali sa Magnusom Walkerom, Valentinom Balbonijem i sada već tradicionalno proveli nešto više vremena uz prijatelje iz LaVine Restorations koji su izložili restaurirani Rolls Royce Ghost 40/50 HP Springfield iz 1923. godine koji dolazi iz The JBS Collection.

A tu je već tradicionalno bio i maestro koji orkestrira ovu simfoniju hroma i klase. Sa svojim šarmom i enciklopedijskim znanjem o automobilima, Simon Kidston se postarao da svaki detalj ovog događaja teče glatko kao sveže podmazan V12 motor.

Uz poslednje redove ovog kratkog članka, ostavljamo vas da uživate u highlight videu koji smo vam spremili uz galeriju fotografija. Do sledeće godine neka vaši motori rade glatko, vaši monokli budu sjajni, a ako sretnete Simona Kidstona, klimnite mu glavom – verovatno zna nešto fascinantno o vašem automobilu.

Autor teksta i fotografija: Miloš Nikodijević
Video: JMBG.rs

0 Comments