fbpx
Menu & Search

Mini klub Srbije u zimskoj avanturi do Mokre Gore – 2021.

Mini klub Srbije u zimskoj avanturi do Mokre Gore – 2021.

Nakon što su naši prijatelji sa bud3.net objavili seriju priča o najboljim vozačkim rutama u Srbiji, Marko iz Mini kluba Srbije došao je na ideju da svoj Zemaljski Rover popne na snegom prekrivenu Taru. Početna varnica brzo je okupila nas desetak željnih da mu se pridružimo iako na kraju njegov Mini nije bio raspoložen da sarađuje. To svakako nije značilo da se put otkazuje, već samo da se pravi reorganizacija vozila. Na kraju smo nekoliko dana pred put sabrali tri stara i dva novija Minija, sa ukupno jedanaest ljudi željnih avanture.

Subota u 7 ujutru zakucana je za polazak, i to tradicionalno sa Petrola kod Ade. Prvi čekpoint čekao nas je u Valjevu gde smo se na kratko videli sa Dušanom, članom kluba, te put preko Divčibara nastavili do Kosjerića na zakazani ručak i turu po Destileriji Zarić. Ljubazni domaćini upoznali su nas sa modernim proizvodnim procesom, ali i tradicijom iza njihove naširoko poznate rakije. Njihovu fabričku prodavnicu napustili smo svako sa svojim izborom omiljenog ukusa, ali je domaćin još jednom pokazao gostoprimstvo poklonom za svakog člana ekspedicije.

Put od Kosjerića do Bajine bašte bio je blago rečeno alternativan, pa iako je delovao da prolazimo kroz tuđa dvorišta ispunjena rupama, osetno nam je skratio put. „Ko ne plati na mostu, platiće na ćupriji“ još jednom se ispostavilo kao tačnim jer vreme koje smo uštedeli skraćenjem puta, dalo je zahvaljujući rupama svoj danak na polusovini Bogijevog Minija. Naravno, situacija koja nas je zaustavila nije stvar za stres jer kao i na svim Minijadama, nijedan auto neće ostati u problemu. Bogijevo tridesetogodišnje iskustvo je tu svakako pomoglo.

Iznenadni rast nadmorske visine doneo je i prve znake snega, pa samim tim i neplanirane pauze za grudvanje. Dolazak na Mokru Goru i Drvengrad nas je i dalje držao na suvom, ali već nekoliko kilometara putem uzbrdo snega je bilo dovoljno da svima bude jasno kako se naša destinacija Hotel Iver približava. Nakon što smo se smestili i večerali, snage je ostalo za koju čašicu razgovora pre odlaska na spavanje.

Prava planinska avantura čekala nas je zapravo u nedelju gde smo vožnjom od Ivera do Zaovinskog jezera baš stavili Minije na test snega i poledice. Krug oko jezera se ispostavilo da za našu ekspediciju nije bio moguć jer su odron i veća količina snega sprečili dalji proboj. Istim putem smo se povukli na početnu poziciju, a odatle odlučili da će nas put kući voditi pored toka reke Drine. Neplaniranu pauzu u povratku je režirao Acin Mini čiji problemi sa platinama i bobinom su nas zadržali na kiši i pored puta čitavih sat vremena. Sreća, problem je rešen pre mraka te smo nakon još jedne pauze za ručak lagano ali strpljivo svi stigli svojim kućama.

Autor teksta: Miloš Nikodijević
Autori fotografia: Nikola Stojanović i Mihailo Kečenović

0 Comments