fbpx
Menu & Search

Vožnja pod britanskim šlemom

Vožnja pod britanskim šlemom

Osim što je najveća planina Vojvodine, rezervat prirode i naocionalni park, Fruška gora je i komad automobilskog raja ispresecan vijugavim putevima koji pozivaju na otkrivanje i uživanje. Na dnu Iriškog venca, najpoznatijeg i najkorišćenije fruškogorske trase, Den je našao svoj mir i mesto gde provodi dane u penziji. Njegov izbor nije bio slučajan, jer je Den već decenijama zaljubljen u MG, a mir daleko od gradske vreve i blizina fruškogorskih puteva savršeno pogoduju njegovoj kolekciji odabranih MG-jeva. Jedno nedeljno prepodne proveli smo sa njim i njegovim MG A kupeom iz 1959. godine.

Denova MG istorija počela je kada je imao sedamnaest godina, doduše uz BSA Scout iz 1938. godine. Taj automobil je imao dve godine, ali je uvek sanjao o MG-ju, sve dok nije kupio MG TC iz 1947. godine. Taj MG TC Den je kupio od Teda Landa, nekadašnjeg vozača za MG-ov fabrički tim i vozio ga je nekoliko godina, ali kako nije imao grejanje a engleske zime su bile hladne, kasnije je prodao i njega: „Taj automobil je sada u SAD i pokušavam da ga nađem. Jako želim da ga otkupim nazad i nadam se da ću to uspeti.“ Tokom narednih godina, Den je vozio i MG Midget i MG B i MG C, kako kabriolete tako i one sa tvrdim krovom, a pauzu je napravio kada se oženio i dobio prvo dete. Ona je trajala sve do 2014. kada je iz SAD uvezao dva MG TD, a zatim i moderni MG TF, pa i crveni MG A FHC.

Specifičnost ovog automobila jeste što je MG oduvek bio neraskidivo vezivan za kabriolete, te je od oko 100.000 proizvedenih primeraka tek 9.000 izašla iz fabrike sa takozvanim fiksiranim tvrdim krovom: „Po MG A klubu koji se trudi da isprati sudbinu svih tih automobila, danas ih je oko 3.000“ Kako nam je Den objasnio, većina automobila je otišla u SAD, jer je to bilo tržište koje je posle Drugog svetskog rata moglo da obezbedi njihovu sigurnu prodaju. Tako, i Denov MG je te 1959. godine prodat u Americi, a pre nekoliko godina se u kontejneru vratio u Englesku i zatim na prikolici došao u podnožje Fruške gore: „Imam njegov sertifikat u kom je navedeno koju je opremu imao, gde je i kome prodat i kog datuma. Kad je došao, kočnice i kvačilo nisu radili, a ni motor nije mogao da se pokrene. Par godina je stajao u garaži, a zatim sam sredio kočnice i kvačilo, pa sam pokrenuo i motor. Dobro je što ove automobile čovek može da popravi dokle god ima šrafciger i čekić. Limariju još uvek nisam dirao i to možda počnem da radim ove zime jer je na nekoliko mesta je izbila rđa. Kada restauriram automobil, nastojim da ga vratim u stanje u kom je napusito fabriku, tako da ću ga ofarbati u istu ovu boju.“

Za Dena, MG A je gotovo savršen vozački auto: „Dosta je mali spolja, ali kada čovek uđe u njega shvati da ima mnogo više prostora nego što to deluje. Vrlo dobro reaguje, posebno sa MG B motorom od 1800 kubika koji je sada u njemu, ali ga ne vozim toliko brzo. Moje zadovoljstvo je da ga vozim, a ne da stignem tamo gde sam naumio. Ako imam neki put koji traje pola sata, to je pola sata zadovoljstva, zato ga pretvaram u putovanje od sat vremena, jer je to onda sat vremena uživanja.“ Den kao jedini problem navodi što nema nikakvu klimu, tako da leti u zatvorenoj kabini zna da bude prevruće, ali ni to nije prepreka u uživanju. Do sada, Den je posećivao mnoge regionalne skupove, među kojima je najduže putovanje bilo do jezera Balaton u Mađarskoj.

Denova MG kolekcija obuhvata najznačajnije automobile iz tri ključna perioda za kompaniju. Njegov MG A bio je prvi MG sa modernim izgledom koji se nije oslanjao na predratne modele, a okrugli tvrdi krov ga čini drukčijim od većine ostalih MG-jeva za kojima kolekcionari najčešće tragaju. Kao klasik, raritet i vozački auto, Denov MG A je tako zlatna sredina kolekcije i automobil koji donosi najviše osmeha dok jezdi serpentinama Fruške gore ili ravnim putevima Vojvodine.

Autor teksta: Đorđe Sugaris
Autor fotografija: Miloš Nikodijević

0 Comments