fbpx
Menu & Search

Podvig elegancije i snage

Podvig elegancije i snage

Mercedesova loza brzih i luksuznih gospodara puteva sa osam cilindara pod haubom seže duboko u prošlost, do prve polovine tridesetih godina, te modela 380, 500K i 540K. Pomenuti 540K bio je poslednji predratni kupe sa osmocilindričnim motorom, a nakon Drugog svetskog rata, kupci te klase automobila su morali da se zadovolje šestocilindričnim motorima sve do pojave W111 280SE 3.5. Čak je i njegov naslednik, baziran na R107 platformi poneo V8 motore kao skuplju opciju. Ipak, sve se promenilo u septembru 1981. godine, kada je Mercedes-Benz predstavio C126, novu generaciju prestiža sa dvoja vrata.

Po prvi put od kada je proizvodnja 540K ugašena, jedan Mercedesov kupe je dobio osmocilindrične motore kao standard, time se vrativši slavnim korenima. Za razliku od svojih predratnih prethodnika sa rednim motorima, SEC klasa je pod haubom imala motor V konstrukcije, i to u četiri varijante — 3,8l, 4,2l, 5l i 5,5l. Svaki od navedenih motora pokretao je SEC do brzina od preko 200 km/h, u potpunom komforu i sigurnosti.

Ove srede, ponovo smo zavirili u beogradsku kolekciju iz koje smo pre nedelju dana na svetlost dana izveli retki Mercedes-Benz E500. Ovog puta, pred Miloševim i Nikolinim objektivom se u suton našao tamnoplavi C126 420 SEC iz 1986. godine, koji je kao treći automobil u kolekciju ušao 2011. godine. Njegov 4,2l motor je do 1986. godine oslobađao 218 konjskih snaga, a bio je zamišljen kao ogoljenija, ali dinamičnija alternativa 500SEC. Iako nije najsnažniji, 420SEC je najređi, sa tek 3.680 proizvedenih primeraka, što mu daje na posebnom zanačaju, imajući u vidu da je 560SEC prodat u 28.929 komada, što je osetno viša brojka.

Iako sat pokazuje više od 200.000 kilometara, a automobil je pre dolaska u suvu garažu godine proveo na zemlji, tradicionalni kvalitet Mercedes-Benza je pobedio sve znake starenja, te je danas ovaj C126 reprezentativan u svakom pogledu. Pre nego što je koža postala imperativ klase, ovaj 420SEC je održao duh starijih vremena uz enterijer od gustog bež velura sa prepoznatljivim četvorkrakim volanom i trokrakom zvezdom na njemu.

Na ovim prostorima, mnogi Mercedesi SEC klase bili su žrtve svojih velikih motora i vlasnika koji nisu uspevali da podmire troškove koji su uvek ostajali isti, bez obzira na cenu automobila. Zbog toga, mnogi nikada nisu izašli iz dvorišta i njiva spremni da zavladaju putevima, kao što ovaj 420 SEC to čini po vedrim, sunčanim danima.

Autor teksta: Đorđe Sugaris
Autor gornjih fotografija: Miloš Nikodijević
Autor donjih fotografija: Nikola Stojanović (NiSt.Photo)

0 Comments