fbpx
Menu & Search

Pedeset godina Citroëna GS

Pedeset godina Citroëna GS

Godina je počela sjajno! Pariski Retromobile u Januaru je obeležio pola veka Citroëna GS, čudnog ali elegantnog francuskog sedana/hečbeka/karavana koji je tokom petnaest godina proizvodnje naterao mnoge evropljane da se zaljube u njega. Inicijalni uspeh modela nije iziskivao velike promene tokom vremena, posebno zahvaljujući tada i dalje naprednom hidropneumatskom vešanju koje je ovom modelu donelo mirno more tokom laganih plovidbi svojstvenih jedino Ajkuli.

Međutim godina se u međuvremenu pokvarila. Pandemija koronavirusa najviše se odrazila na odlaganje i otkazivanje masovnih okupljanja ljudi, pa su tako vlasnici Citroëna GS u Srbiji, morali da nađu rešenje koje godinu jubileja neće zaobići. Stoga je na sreću i na žalost organizovano tek malo okupljanje vlasnika ovog avangardnog automobila u želji da zajednički proslave pedeset godina njegovog postojanja.

Nekadašnja GSijada koja nije organizovana prethodnih 5-6 godina je tako ponovo skupila Pallase, Clubove i Supere među sedanima, a tu je bio i jedan karavan. Većina njih su iskusni zaljubljenii u ovu marku i model, kao što su Vladimir, Nebojša i Milan, ali od skora je tu i mlada nada, Luka sa Novog Beograda i njegov narandžasti Super! Tako se ova ekipa okupila u Progaru nadomak Surčina, gde su druženje i evociranje uspomena nastavili nakon kraće vožnje i obilaska manastira Fenek!

Autor teksta i fotografija: Miloš Nikodijević

 

0 Comments