fbpx
Menu & Search

Putevima nekadašnje Jugoslavije

Putevima nekadašnje Jugoslavije

Kao i svaka ljubav, i ona prema limenim ljubimcima je različita za svakoga. Kod nekih, ona je kolekcionarska i čini je brižljivo biranje najlepših primeraka. Kod drugih, ona može biti mehaničarska, gde je najveći deo uživanja u automobilu upravo u njegovom, rasturanju, ponovnom sklapanju i vraćanju starog sjaja. Garažne ljubavi uglavnom podrazumevaju zaštitu automobila od svih elemenata i njihovo povremeno izlaganje, a na kraju, tu je i avanturistička ljubav. Kod nje, automobil se voli na putevima, poznatim i nepoznatim, dugim pre nego kratkim. U automobilu se tada uživa iznutra, uz prelepu prirodu, zvuke motora i miris benzina.

Blaža ste upoznali kao vlasnika ukusno modifikovanog BMW-a 2002, a u našem današnjem kratkom putopisu, taj BMW je bio jedan od tri učesnika sedmodnevne vožnje putevima nekadašnje Jugoslavije. Uz prijatelja Roka u crvenom Fići i Timija u beloj Miniki, Blaž je početak maja proveo vozeći kroz Sloveniju, Hrvatsku i Bosnu: „To smo drugari koji se poznam od kad smo bili mali, svi smo iz istega grada i uvjek smo radili pizdarije zajedno. Preko vremena kupili smo svak svoj oldimer i nakon toga prošle godine pala je ideja za prvi road trip zajedno.“ Pored mora, kroz livade, vijugave planinske puteve i šume četinara, tri neustrašiva automobila obišla su neke od najlepših predela nekadašnje zemlje, a mi smo ih zatekli u Sarajevu, jednoj od njihovih usputnih stanica. Kako nam je Blaž rekao, put je trebalo da počne autovozom, ali ih je manja komplikacija odvela na potpuno automobilsku avanturu: „Imali smo super idejo da idemo z autovlakom iz Zagreba u Split i kad smo došli u Zagreb 10 u noči i ugotovli da je auto vlak poopunjen, vozili smo preko noči do Zadra. Ujutro, krenuli smo po jadranski magistrali i dolini neretve do Mostarja. Etapa 1,5 bila je Mostar-Konjic — lagano sportski čevapi, pivo i odmor ob reki Neretvi.“ Poslednja etapa bila je Konjic-Jahorina, kada se na Fići dogodio manji kvar: „Izmedzu toga Fičo je imao problem, otišla dihtunga na glavi, ob tej priliki posebno hvala svim koji so pomogli Autoslavia (Miloš) i Edo/Brača da smo rešili situacijo preko noči.“ Zahvaljujući Miloševoj brzoj reakciji i dobroj koordinaciji, Fića je bezbedno stigao u Sarajevo, a Blaž, Timi i Rok su zatim nastavio put Banjaluke, te nazad ka Sloveniji.

Put je ovekovečen serijom prelepih fotografija koje bi mnoge navele da sedne u svoj automobil i krene na sličan put. Jer, Autoslaviju ne čine samo automobili i nasleđe koje se kroz njih čuva, već i svi putevi i predeli u kojima se uživa na starim točkovima. Stoga, želimo da čujemo vaš glas i vidimo vaše slike. Koja su vaša najlepša automobilska putovanja? Koji vas putevi inspirišu i da li ćete ove godine i vi krenuti na jednu ovakvu avanturu?

Autor teksta: Đorđe Sugaris
Autori fotografija: Blaž Tomažin

0 Comments