fbpx
Menu & Search

Sa fićom u srcu Šumadije – Fića fest 2018.

Sa fićom u srcu Šumadije – Fića fest 2018.

Sada već očekivano u drugoj polovini juna, oko 9 časova počelo je još jedno okupljanje ljubitelja nacionalne klase na prostoru gradskog Velikog parka u Kragujevcu. U 11 časova, otvoren je Fića fest, četrnaesti po redu. U iščekivanju petnaestog, jubilarnog, ovaj je prošao bez mnogo reklamiranja, ali je ipak uspeo da sakupi veliki broj učesnika, možda i veći od očekivanog. Verovatno je tome doprinelo i hladnije vreme, atipično za drugu polovinu juna.

Po brojnosti i po kvalitetu vozila, ova Fićijada je nadmašila prethodnu, mada se generalno mogao primetiti manji broj vozila sa tablicama koje nisu sa područja Kragujevca. Po svemu se čini da su se domaćini prihvatili posla, isterali iz garaža i ispolirali svoje ljubimce, jer je viđeno dosta vozila koja ranije nisu dolazila. Dočekani su i gosti iz Makedonije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, koji su u toku prethodnog dana stigli u Kragujevac. Iz Srbije su došli gosti iz Beograda, Stare pazove, Valjeva, Čačka, Aranđelovca, Zaječara, Vrnjačke banje i Užica, pa se Fića fest svakako može smatrati nacionalnim skupom. Sem izloženih fića, na skupu je bilo i drugih vozila iz Zastavinog i Fiat programa, a i trgovalo se rezervnim delovima. Kao zanimljivost, u ponudi se našao i petostepeni menjač domaće proizvodnje za našeg mališana, ali nije bilo kupaca za ovaj mehanički dragulj.

Po programu nije bilo iznenađenja, a vreme izložbe od 11 do 15 časova prekratio je nastup plesne grupe. Skup se kao i prethodnih godina završio defileom kroz park Šumarice. Dok su fiće lagano klizile u drugoj brzini po Šumaricama, slučajni prolaznici su reagovali osmehom i vađenjem svojih telefona kako bi zabeležili prolazak povorke. Vozači su druženje nastavili u kafani, a organizator zamišljenog pogleda kao da već sada planira šta bi to moglo bolje naredne godine.

Tekst i fotografije: Bojan Rakonjac

0 Comments