fbpx
Menu & Search

Šesti međunarodni skup starih Volkswagena – Tivat

Šesti međunarodni skup starih Volkswagena – Tivat

Ovogodišnja sezona okupljanja i izložbi oldtajmera bogatija je za još jedan odličan skup, koji je proteklog vikenda održan u Crnoj Gori. Riječ je o šestom međunarodnom okupljanju ljubitelja Buba i drugih VW automobila sa vazduhom hlađenim motorima, u organizaciji Volkswagen Kluba Tivat. Iako je zvanično otvaranje manifestacije bilo zakazano za petak veče, mnogi učesnici su se ka crnogorskom primorju uputili već u četvrtak, a neki i ranije, kako bi koji dan više uživali u čarima mora i druženju sa svojim prijateljima, što domaćim iz Crne Gore, to i onima pristiglim iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Hrvatske i po prvi put ove godine, iz Rumunije.

Cjelodnevno subotnje druženje na Župi krunisano je paradnom vožnjom do centra grada i tročasovnom izložbom za ovu priliku posebno dotjeranih ljubimaca. Odaziv vlasnika automobila je bio odličan, pa su se tako u Tivtu našla 72 Volkswagenova oldtajmera, što je uveliko premašilo prethodne skupove, kako na radost organizatora i učesnika skupa, tako i posjetilaca događaja.

Pored desetina Buba raznih godišta, boja i stepena originalnosti ili prerade (najstarija buba na skupu je bila iz 1953. godine, a ista je ujedno i najstarija u Crnoj Gori), posebnu draž okupljanju dali su i po jedan Kubelwagen iz Podgorice, VW 1600 TL iz Čačka, Karman Ghia Cabrio iz Beograda, zabavni bagiji iz Kotora i Bara, zatim na Bubinoj šasiji napravljena replika automobila iz dvadesetih godina sa sve američkim tablicama, beogradski trajk kao i barska skraćena kabrio Buba sa detaljima od New Beetle. Zanimljivo je bilo vidjeti i jedinu Bubu sa volanom na desnoj strani, koju vlasnik prilikom povratka u domovinu nije želio ostaviti u Australiji, kao i desetak na skupovima neizbježnih kombija T2 i T3 u raznim varijantama.

Iako je nedelja značila kraj skupa, rastanak i povratak kućama, na licima ljudi se moglo vidjeti jedino zadovoljstvo, kako zbog toga što su ih ljubimci odlično služili, tako i zbog nezaboravnog druženja. Pored šabačke Bubijade i ovaj događaj je samo potvrda više bezvremenosti i genijalnosti Volkswagenove Bube, koja i nakon osamdesetak godina od svog nastanka plijeni svojim kvalitetom, jednostavnošću i neodoljivim šarmom.

Autor teksta: Nebojša Raspopović
Autor fotografija: Nebojša Raspopović

0 Comments