fbpx
Menu & Search

Bubijada – Keep on rollin’ #14

Bubijada – Keep on rollin’ #14

Nakon kišovitih i za leto nekarakterističnih nekoliko nedelja iza nas, udružena grmljavina vazdušno-hlađenih motora različitih Volkswagenovih Buba i Kombija koji su juče u podne okupirali centar Šapca bila je pravi melem za uši. Defile centralnim gradskim ulicama prethodio je postrojavanju vozila širom centralne šabačke pešačke zone gde je veliki broj građana, a nadamo se i turista, mogao da uživa u kreacijama karakterističnim za ova vozila. Osim automobila u odličnom ili ne tako sjajnom fabričkom stanju, preko spuštenih Rat Buba sa farbom koja simulira koroziju, pa sve do kredom išaranog zelenog Kombija, četrnaesta šabačka Bubijada ponudila je za svakog po nešto.

bubijada-sabac-2014-41

U odličnoj organizaciji Buba kluba Šabac, Grada Šapca i Turističke organizacije, zvaničan početak Bubijade pod tradicionalnim sloganom Keep on rollin’ se zapravio desio dan ranije, u petak 1. avgusta. Nakon dočeka na prostoru kompleksa „Starog grada“ koji je svojim prirodnim okruženjem poslužio kao savršen izbor za postavljanje kampa, organizatori su zabeležili da konačan broj prijavljenih i pristiglih učesnika iznosi više od sto! I zasta, kada smo stigli u kamp, Mihailo, Uroš i ja nismo znali šta ćemo pre da fotografišemo i sa kim ćemo pre da razmenimo po koju rečenicu. Tu je naravno bio i naš drugar Nebo koji je zajedno sa prijateljima i njihovim vozilima stigao čak iz Podgorice, pa je tako uz goste iz svih ostalih republika nekadašnje Jugoslavije, Šabac na kratko postao regionalna prestonica.

bubijada-sabac-2014-42

Sjajno druženje i boravak u kampu nije bilo rezervisano isključivo za učesnike, pa su tako i sugrađani svih generacija šetali između automobila i šatora, raspitivali se za snagu motora i različite modifikacije, ili čak uz dobru volju vlasnika mogli na kratko da zauzmu vozačevo sedište pojedinih automobila. Iako je veliki broj vozila oduzimao dah fabričkim stanjem u kojem se nalaze, ili brojnim modifikacijama koje su na njima odrađene, jedan T2 Kombi sa motivima bekstva iz Alkatraza, skrenuo je na sebe pažnju skoro svih prisutnih, ali i organizatora koji su mu dodelili nagradu za najbolje vozilo skupa.

bubijada-sabac-2014-43

Dok se učesnici tokom nedeljnog prepodneva polagano razilaze i kreću na kraća i duža putovanja ka svojim domovima, nama ostaje samo da konstatujemo da jedva čekamo početak avgusta sledeće godine i narednu Bubijadu koja je do sada uvrštena i u zvaničnu turističku ponudu grada na obali Save.

Autor teksta: Miloš Nikodijević
Autori fotografija: Miloš Nikodijević i Mihailo Kečenović

0 Comments