fbpx
Menu & Search

Spoj mehaničkog i ljudskog srca

Spoj mehaničkog i ljudskog srca

Ako zanemarimo pojedinačne bisere sa kraja 20. i početka 21. veka, pravi Alfa Romeo se za tvrdokorne zaljubljenike ugasio uz 75.

Prelazak čitave game na prednji pogon ugasio je duh autentičnog ugođaja u sportskoj vožnji, a sve po meri običnog čoveka velike strasti. Trenuci lucidnosti milanske fabrike i Fiatovog menadžmenta doneli su 156 GTA, ali čak ni taj, po svemu ekstremni automobil, za mnoge nije mogao da odmeni Busso V6 u Alfi 75.

Istini za volju, Željkov Alfa Romeo 75 možda ne poseduje čuveni agregat, ali je on čuvar Alfinog nasleđa kroz nekoliko milanskih ikona među kojima se nalazi i ova lepotica. Alfa Romeo mu je ušao u krv pre oko dvadeset godina, a put koji ga je doveo do Alfe bio je jasno određen filozofijom brenda: „Pre svega, svoj alfizam pronalazim u čuvenoj frazi „La meccanica delle emozioni“ i samom nastanku Alfa Romea. Alfa se rodila 1910. godine, a već su 1911. izbacili model za motosport. Kada se spomene motosport novije istorije, prva asocijacija je 155 DTM zar ne? Meni da!“ Dok nije položio vozački, Željko je Alfa Romeo gledao iz daleka. Tad aktuelna 156 je bila sinonim za lepotu: Plenila je i mlado i staro, vozili su je ugledni ljudi. Jednog dana, tih godina, zatekao sam u dvorištu crnu 156 i nisam znao kako da reagujem. Brat ju je kupio i tako postao krivac za moju sadasnju strast prema tim vozilima. Ubrzo i ja kupujem prvu Alfu, saznajem za Alfa Romeo Klub Srbije i ostalo je istorija.“ sa osmehom dodaje Željko. Od tada, u njegovim rukama našli su se Alfa Romeo GT, 155 sa 3.2 V6 motorom i Giulietta QV, dok sada pored svoje 75 poseduje i 33 16v, te Subaru Imprezu STi.

Na Željka je Alfa Romeo 75 ostavio najsnažniji utisak upravo jer važi za poslednju pravu Alfu. Osim istorijske strane, tu je i ona lična: „Kao entuzijasta, oduvek sam zamišljao da ću imati sportski sedan koji ce služiti kao normalan porodični auto, ali ujedno i sportski  koji ću voziti vikendom na stazi. Većim delom, tu želju sam uspeo da približim stvarnosti.“ U vožnji, Željko kao njene posebne prednosti, a ujedno i karakteristike koje su je definisale i učinile voljenom ističe krutost šasije, transaxle menjač i odnos tezine 50:50. To je ono što ovaj automobil čini posebnim, a snove pretvara u javu. Ova Alfa se tako vozi tačno onako kako je Željko planirao — skoro svaki dan, a nekad i na Bud3.net track day događajima: „Auto se vozi fenomenalno. Zadržao je udobnost zbog nesvakidašnjeg De Dion sistema pozadi u paru sa oprugama i amortizerima, dok je napred oslanjanje na torzije sa amortizerima. Twin Spark motor sa dve svećice po cilindru je rešenje iz davnih Alfinih dana. Ti motori su služili za motosport, dok su se u komercijalnoj izvedbi ozvaničili baš u 75.

Sama Alfa je kupljena krajem 2016. godine. Pre toga je dugo stajala, neregistrovana od 2012. godine. Kako Željko kaže, prethodni vlasnici jednostavno nisu imali sluha za nju. Srećom, on je imao plan još u trenucima dok ju je dovozio u svoju garažu. Kao i gotovo svaki plan o restauraciji, ni ovaj nije počeo onako kako je zamišljen: „Stajala je i kod mene. Od mnogo obaveza i usputnih Alfi, nju sam zapostavio. Nisam želeo da se isto ponavlja, te sam je prodao drugu Alfisti, Brani i njegovom bratu.“ Međutim, Željko je ubrzo uvideo svoju grešku: „Novac je bio samo običan papir koji nije mogao da mi nadoknadi tu prazninu koja se pojavila prodajom. Srećom, kroz godinu dana, istu 75 otkupljujem od Brane. Zaista mu hvala na tome, imao je sluha za moju strast.“ Sa Alfom ponovo u svojoj garaži, Željko je dobio novi nalet elana i počeo sa prikupljanjem delova. Ceo auto je ubrzo bio ogoljen, enerijer presvučen, a i delovi su stizali  jedan za drugim, čime se stvorila baza za početak restauracije: „Alfa je polovinom 2019. počela ozbiljnije da se restaurira. Od farbara, do mehaničara Alekse, trapadžije Ljubeta… Prve šrafove i neke prepravke smo počeli u maloj garaži kod Brane, da bi u poslednjoj noći 2019. godine ona bila prevezena u svoju garažu. Prvi dan 2020. godine, Alfa i Željko su obeležili novi zajednički početak. Tog januarskog jutra, Alfa je upalila i doživela svoj prvi drift.

Kao i sama Alfina istorija, Željkova lična priča puna je turbulencija, ali i strasti. U ovom slučaju, srce je vodilo Željka kroz jasan cilj i dovelo ga do kraja. Spoj ta dva sportska srca, mehaničkog i ljudskog ostavio nas je bez daha baš kako jedna 75 i treba.

Autor teksta: Đorđe Sugaris
Autori fotografija: Miloš Nikodijević i Nikola Stojanović

1 Comment

  1. imeiprezimephoto
    4 godine ago

    To je jebeno to! Bravo ljudi!!!