fbpx
Menu & Search

Treće druženje sa Fićama

Treće druženje sa Fićama

Običnom čoveku najdostupniji automobil proizvođen u Jugoslaviji sve primetnije iščezava sa gradskih ulica, ali ne i iz srca i sećanja njegovih ljubitelja. Fića, automobil kog pamte generacije, i ovog puta je okupio veliki broj učesnika i posetilaca na platou ispred Muzeja istorije Jugoslavije. Od onih koji su svoje vozačke dozvole imali i pre njegovog pojavljivanja na drumovima Jugoslavije, do najmlađih koji će na svoje čekati godinama, svi su bili jednako zainteresovani da zavire pod haubu i u kabine tridesetak okupljenih Zastavinih mališana.

trece-druzenje-sa-ficom-27

Postavku automobila pratila je i skromna izložba autentičnih fotografija, prospekata, igračaka, ali i flaša čiji je glavni junak bio upravo Fića. U bioskopskoj sali muzeja održana su predavanja o istoriji Zastavinih vozila i prezentacije kragujevačkog Udruženja ljubitelja Fića i novoosnovanog kluba Fićisti Beograd.

trece-druzenje-sa-ficom-28

Kako se sledeće godine obeležava tačno šest decenija od početka proizvodnje Zastave 600, predsednik kragujevačkog udruženja je pozvao sve okupljene učesnike da se tim povodom okupe u gradu iz kog je izašao automobil koji je motorizovao Jugoslaviju. Sa vlasničkom strukturom fabrike koja ima sve manje sluha za istoriju, takav skup će biti veliki izazov, ali sa verom u entuzijazam njegovih organizatora, uvereni smo da će sve prepreke biti premošćene i da nam se sledećeg leta smeši najveće okupljanje do sada.

Autor teksta: Đorđe Sugaris
Autor fotografija: Miloš Nikodijević 

0 Comments