fbpx
Menu & Search

Zvezde 24 sata elegancije 2015.

Zvezde 24 sata elegancije 2015.

I ove godine, početak septembra će obeležiti događaj koji u Beograd donosi najsjajnije zvezde svetske automobilske istorije — 24 sata elegancije! Ove godine, automobili će turu Srbijom završiti u Beogradu i biće izloženi 12. septembra na Kalemegdanu i platou Grand Casina.

1928. Lancia Lambda MM

Proizvedena kao automobil fabričkog Lancia tima za trku Mille Miglia održanu 1928. godine, ova posebna Lambda 8 je jedan od najrevolucionarnijih automobila iz dvadesetih godina prošlog veka. Prvi automobil sa monokok šasijom i nezavisnim vešanjem u ovoj specijalnoj verziji dobio je posebnu karoseriju, Pirotta glavu motora, drugi karburator i pumpu za ulje koja je odgovarala potrebama trke. Ova Ca.Sa.Ro. Lambda se takmičila na tri istorijske Mille Miglia trke i 2014. godine je u jednoj pobedila.

1930. Fiat 525 SS Viotti

Fiatov 525 je nastao iz želje za takmičenjem u trci Copa Alpi, ali se ipak više izdvajao po svojoj lepoti nego performansama. Za karoseriju je od 1930. godine bila zadužena kuća Viotti i dizajner Mario Ravelli de Beaumont koji je ovom Fiatu podario lako aluminijumsko telo i produženu haubu. Motor je takođe pretrpeo izmene poput snižavanja glave i rekonstrukcije usisne grane. Ipak, istraživanja o njemu dovela su do saznanja da je upravo njegov motor pravio probleme na mnogim trkama, među kojima je bila i Mille Miglia 1931. godine, što je na kraju dovelo do prestanka proizvodnje.

 

1939 Rolls Royce Wraith

Udobnošću i dužinom od 5,35 metara, Rolls Royce Wraith iz 1939. godine predstavlja kraljevski izbor automobila. Prednja sedišta posvećena su vozaču i suvozaču, dok je pozadi obezbeđen impresivan prostor za putnike čiji komfor se ne dovodi u pitanje. Pokretna staklena pregrada omogućava putnicima da u razgovoru uživaju sa apsolutnom privatnošću, okruženi sofisticiranim drvenim enterijerom i Connolly kožom. Proizveden je na aluminijumskoj šasiji, dok je njegova karoserija poverena najpoznatijim majstorima HJMulliner & Co. Prvi vlasnik ove limuzine je bio Sir Ian Walker (poznat po Jonnie Walker viskiju), a naknadni ponosni vlasnik je bio gospodin Al Fayed, vlasnik poznate Harrods robne kuće iz Londona.

Ovaj ekskluzivni automobil bio je pobjednik na Concours d’Elegance Ljubljana 2013.

1947. Cisitalia 202 SC

Beograd će ove godine posetiti i jedno istinsko remek delo Batiste Farine, osnivača dizajnerskog studija Pininfarina. Od 1950. godine, jedna Cisitalia 505 krasi i Muzej moderne umetnosti u Njujorku, ali to nije bio njen jedini uspeh. Mali motor zapremine 1.089cm³ razvio je Karlo Abart, a aluminijumska karoserija ju je činila lakom i okretnom, te je Cisitalia 202 beležila i pobede na mnogim trkama. Automobil sa šasijom .034 debitovao je na stazi Watkins Glen 1947. godine gde je završio prvi u klasi. Svoju trkačku karijeru je nastavio u SAD, na istočnoj i zapadnoj obali, da bi se mnogo godina kasnije našao u kolekciji Đulijana Bensija.

 

1953. Alfa Romeo 1900 C Sprint Serie 1a

Iz Slovenije u Beograd stiže jedan poseban Alfa Romeo, proizveden u samo osamdeset primeraka od kojih je trideset danas i dalje u životu. U pitanju je još jedno veliko delo Batiste Pinina Farine, poznatog po potpisivanju nekih od najlepših Alfi svih vremena. Restauracija ovog primerka je trajala dugo, od 2001. do 2011. godine, ali je automobil završen tek 2014. posle ispravljanja grešaka.

 

1954. Bentley Type R

Prvi kupac ovog Bentleya bio je lord W. Thornton, kome je automobil isporučen sa retkim opcionim radio aparatom sa rotirajućom antenom. Bentley nosi broj šasije B172WH i napustio je fabriku u martu 1954. godine sa tablicom MDG900. Tokom 1988. godine, stigao je u Italiju, gde je 1992. restauriran. Od tada je učestvovao u petnaest izložbi, osvojivši prve nagrade na njih četiri, kao i priznanje za najbolje restaurirani Bentley u Italiji.

 

1955. Bentley S1 Cabriolet

Uskađenih boja tamno plave karoserije i krem enterijera kojeg prati isti takav pokretni platneni krov, Bentley S1 Cabriolet iz 1955. godine odiše lepotom i prestižom. Izrađen ručno od aluminijuma, danas je to jedini S1 James Young kabriolet sa izduženom karoserijom od 588 cm ispod čije dugačke haube se krije 4.9L motor. Pored ovog primerka, u svetu postoje još samo dva istovetna koji zajedno sa spuštenim krovom, moćnim motorom i luksuznim enterijerom, pružaju nezaboravne trenutke svake vožnje. Vozačeva vrata sadrže bar sa kristalnom bocom za pića, čaše i cigare, dok ni vrata putnika ne zaostaju sa sopstvenim pregradama. Prvi vlasnik ovog automobila bila je Engleska kompanija Blue Carravan, najveći proizvođač automobilskih prikolica u Velikoj Britaniji. Vozilo je obnovljeno ove godine od strane Proshpherus d.o.o. Ljubljana.

 

1971. Ferrari Dino 246 GT

Iako zvanično nikada nije poneo ime Ferrari, Dino je automobil bitan za istoriju i razvoj čuvene kompanije. Nazvan po prerano preminulom sinu velikog Enca Ferarija, Dino je prvi serijski Ferrari sa centralno postavljenim motorom. V6 agregat je kasnije korišćen i u Formuli 2, ali je našao svoje mesto i u Fiatovom Dinu. Vlasnik Ferrarijevog salona u Kremoni Franko Lombardi kupuje ovaj automobil 1995. godine i priprema ga za relije i druga takmičenja pod okriljem organizacija FIA i FIVA.

 

1985. Aston Martin Lagonda

Iako se ime Lagonda i ranije vezivalo za sestrinsku kompaniju Aston Martina zaduženu za sportske limuzine, najprepoznatljiviji automobil koji nosi taj naziv je svakako ovaj. Sredinom sedamdesetih, Aston Martin se nalazio u teškoj finansijskoj situaciji, ali kada se Lagonda 1976. pojavila u Londonu, depoziti bogatih kupaca oduševljenih njenim dizajnom uspeli su da održe kompaniju u životu. Od tada do 1990. godine, proizvedeno je tek 647 automobila, a Lagonda i dalje deli mišljenja, mada se svi slažu da je u pitanju jedna od najhrabrije dizajniranih limuzina. Geometrizovanu spoljašnjost pratio je i jednako jednostavan, ali revolucionaran enterijer. Nažalost, tehnologija korišćena u njemu bila je mnogo ispred svog vremena i često je izazivala probleme. Jedan od ovih retkih automobila danas je u kolekciji Zorana Mitrovića i u pitanju je model iz druge serije sa tri CRT ekrana na kontrolnoj tabli.

Izvor: 24hoursofelegance.com

0 Comments