fbpx
Menu & Search

Poslednji automobil Tacija Nuvolarija

Poslednji automobil Tacija Nuvolarija

Među blještavim Duhovima ekstaze i unikatnim italijanskim kupeima sa grbovima najprestižnijih karoserističkih kuća, jedna golubijesiva limuzina sa crno-belim tablicama nije se mnogo isticala u masi automobila parkiranih na Carigradskom drumu. Nekada je Fiat 1400 bio skoro pa svakodnevni prizor na ulicama Jugoslavije, a sklapan je i u postrojenjima Crvene Zastave. Ali, Fiat 1400 koji je na 24 sata elegancije pristigao iz Mantove ćutke je krio veliki deo istorije. Naime, 3. septembra 1939. godine, njegov prvi vlasnik je vozio isti krug oko Kalemegdana i poneo lovorike na Velikoj nagradi Beograda. Bio je to Tacio Nuvolari, a taj nenametljivi i naizgled sasvim obični Fiat 1400 bio je njegov poslednji automobil.

Fiat je u Beograd stigao zahvaljujući Đorđu Andrianu, a dovezli su ga predstavnici AMAMS (Associazione auto e Moto Storiche) Tazio Nuvolari. Dante Valerio Gizi i Renato Ređiani bili su naši sagovornici, a želeći da održimo duh trke čiji je pobednik bio Nuvolari, odlučili smo da Fiat fotografišemo nadomak paviljona Cvijeta Zuzorić. „Automobil je trenutno u Museo Tazio Nuvolari, muzeju automobila u Mantovi, posvećenom Nuvolariju“ naglasio je Dante, dodavši da je donet kao eksponat u vlasništvu AMAMS Tazio Nuvolari.

„Fiat 1400 je predstavljen u Ženevi 1950. i Tacio je kupio svoj automobil 1951. godine.“ Dante je polako otkrivao istoriju Taciovog Fiata, „Fiat 1400 je dizajnirao Dante Đakoza, a karoseriju ovog konkretnog primerka je izradila kuća Zavattini. Bio je to odličan automobil u svoje vreme, a osim Nuvolarija, i Enco Ferari ga je vozio.“ Pre pet godina, Renato Ređani, naš drugi sagovornik, našao je automobil u Breši i posle dvogodišnjih pregovora sa njegovim vlasnikom, uspeo je da kupi Fiat u ime AMAMS Tazio Nuvolari. „Automobil spava u muzeju, a kada se održava neki događaj, nosi broj 1 na stazi. Pre dve godine, učestvovao je u trci Gran Premio Nuvolari. Samim tim, ovo vozilo nije samo muzejski eksponat.“ Dante nam je približio detalje iz skorijih godina Nuvolarijevog Fiata.

„Tacio je vozio automobil svakodnevno dve godine, do svoje smrti 1953. U arhivi AMAMS-a imamo fotografije Tacija sa suprugom Karolinom, Albertom Askarijem i njegovom suprugom pored ovog automobila.“ uveo nas je Renato u istoriju automobila, obogaćenu fotografijama i dokumentacijom. Kako nam je dalje objasnio, kada je Nuvolari preminuo, njegova supruga je prodala automobil zaljubljenicima u Breši, gde je ostao u zajedničkom vlasništvu skoro dvadeset godina, a potom je prešao u ruke jednog kolekcionara, kod koga se nalazio do 2013. godine. Najbitnije od svega, automobil je u izvornom stanju i spolja i iznutra, što daje dodatnu dimenziju njegovom istorijskom značaju.

Nakon nekoliko zajedničkih fotografija i zaključka da je pred nama jedan sasvim običan automobil koji u sebi nosi veliku istoriju, oprostili smo se sa gostima iz Mantove. Na krjau, ostaje nam samo da se još jednom zahvalimo i Đorđu i AMAMS Tazio Nuvolari što su u Beograd dovezli ovaj posebni Fiat 1400, neraskidivo vezan za pobednika najveće trke u istoriji Beograda.

Autor teksta: Đorđe Sugaris
Autor fotografija: Miloš Nikodijević

0 Comments