fbpx
Menu & Search

Elektrin grom za vedro nebo

Elektrin grom za vedro nebo

Velike novogodišnje odluke često ni ne stignu da se ostvaruju, ali ne i naša, te ove nedelje nastavljamo misiju da otkrijemo i predstavimo još jedan deo transportnog nasleđa na dva točka. Nakon posete Pančevu i kolekciji motocikala Dragana Markuševa, ove srede putujemo u Kinesku četvrt Novog Sada. Naša prva priča o jednom velikom dvotočkašu je priča o legendi i gospodaru američkih drumova, Harley-Davidson FLH 1200 Electra Glide iz 1974. godine.

Vlasnik ovog bivšeg policijskog motocikla je Slobodan, mnogo poznatiji kao Denci, višedecenijski bajker i mehaničar specijalizovan za dvotočkaše. On se upravo u svom servisu upoznao sa svojim sadašnjim motociklom, kada ga je pre deceniju i po prvi put primio u servis: „Jedan čovek iz Beograda ga je uvezao 1978. godine iz Engleske. Taj motor je do 2001. godine bio kod njega, a zatim ga je kupio jedan Englez koji je živeo kod nas i vozio ga oko godinu dana. Kada mu se pokvario, doterao ga je kod mene na popravku, međutim planovi su mu se iskomplikovali, pa mi je prodao motor.“

Nakon kupovine, Denci je u naredne dve godine rasklapao, servisirao svoj motocikl, i od tada na njega seda povremeno, ali uvek sa uživanjem: „Ne vozim ga iz potrebe, ali ga vozim sa zadovoljstvom. Izvozim ga na različite susrete i skupove, ili u neko poslepodnevno vozanje. Njemu prilazim kako on zaslužuje. To je ipak stari motor i besmisleno ga je porediti sa današnjim. Svaki današnji motor je bolji od njega, ali nije Harley. Nije ni Merlinka najlepša žena na svetu, ali je Merlinka. Što se tiče njega, tu su ime, šarm i zvuk, to jednostavno čini Harley.“ Za reakcije mnogo ne haje, iako motocikl nesumnjivo izaziva reakcije kod svakoga ko ga vidi, a posebno čuje.

Na motociklu od policijskih obeležja nije ostalo ništa: „Na njemu su bili oklopi, kasete i bisage, što sam skinuo jer motor gubi šarm i sve ostalo dominira nad njim. Imao je i drugačije sedište, preveliko za jednog, a premalo za dvoje — valjda su ti američki policajci bili malo gabaritniji“, uz smeh je dodao Denci, provevši nas zatim kroz tehničke specifičnosti svog Harleya: „Njegov motor je Shovelhead tipa. Harley-Davidson je prvobitno zamišljen kao V2 na 45°, što je zadržao i dan danas. Kako je vreme proticalo, počinjalo je i osavremenjavanje, tako da je njegov motor nešto komplikovaniji. Electra Glide se proizvodila od 1965 godine, a produkcija je išla do 1974. On je iz te poslednje serije i zbog toga ima diskove. Electra oznaku je dobio kao prvi Harley-Davidson koji ima alnaser, do tada su svi bili paljeni na kurblu.“

Za nekoliko godina, Denci će proslaviti pola veka na motociklima, a njegov verni pratilac biće Electra Glide. Do zlatnog jubileja, a i nakon njega, Denci i Harley će u vedrim danima krstariti ulicama Novog Sada, praćeni grmljavinom koju smo i mi na kratko doživeli okupani prvim februarskim suncem.

Autor teksta: Đorđe Sugaris
Autor fotografija: Miloš Nikodijević

0 Comments