fbpx
Menu & Search

Kolekcija u pravoj razmeri

Kolekcija u pravoj razmeri

Priče o velikim brendovima često su i priče o velikim ljudima. Ova tvrdnja posebno je tačna kada se spomene Mercedes-Benz čija klasa, luksuz i kvalitet su nastali i opstali kao rezultat životnog rada dva velika izumitelja, Karla Benca i Gotliba Dajmlera. 1886. godine Benc je razvio svoj prvi četvorotatkni automobil sa jednim cilindrom dok su mu se tri godine kasnije Dajmler i njegov glavni inženjer Vilijam Mejbah pridružili svojim modelom sa dvocilindričnim V motorom. Ime Mercedes je usledilo 1898. godine zahvaljujući biznismenu Emilu Jelineku nakon čijih repetativnih porudžbina od Dajmlera je započeo i svoju trkačku karijeru pod pseudoniumom Mercedes po imenu svoje ćerke, što je kasnije poslužilo i za zvaničan naziv kompanije.

Istorija firme je kasnije išla i nastavlja da napreduje isključivo uzlaznom putanjom, sakupljajući na tom putu milione poštovalaca i ljubitelja svega što ova marka jeste. Jedan od njih je i Nenad iz Beograda o kome smo već više puta pisali u stranicama Nasleđa, predstavljajući pojedinačne reprezentativne primerke koji se danas nalaze u njegovoj bogatoj kolekciji. Kao i kod mnogih, ljubav prema Mercedesima nastala je u ranom dobu zahvaljujući njegovom ocu. Jedna Minika koja je okupirala njegovog oca ostala  je po strani kada je sedmogodišnji Nenad izrazio želju da je jedan crveni W123 iz njihove ulice ipak lepši automobil. Budući da tada nisu imali budžet za tako nešto usledilo je temeljno praćenje štampanih oglasa dok se nije pojavio jedan crni W123 200 D sa oznakom „povoljno“ koji je ubrzo postao njihov.

Nenad je odrastao uz taj auto i zahvaljujući ocu koji je znao oko kola, i sam je nešto naučio da na njemu radi. Sve ideje i želje koje je imao tokom srednje škole sprovodio je upravo na tom automobilu, zapravo ne znajući tada da će auto postati njegov kada bude položio vožnju. „Tada sam mislio da ga nikad neću prodati, iako sam voleo svašta od automobila, ali uvek pre svega Mercedese. Međutim naišla je dobra prilika za jedan W123 karavan koji je odmenio crnog dizela, a kasnije sam i njega prodao za prilično lepu svotu novca što mi je otvorilo mogućnost da nabavim pravi auto mog detinjstva – Mercedes-Benz 190 2.3 16!“. U tom trenutku nije mogao da nađe dobar ali uz malo strpljenja i to se promenilo nakon čega je rešio da će ubuduće samo Mercedese kupovati.

Krajem fakulteta neke 2005-2006. godine Nenad je pomalo počeo i da trguje automobilima što mu se osladilo, jer je tako uspevao ne samo da nabavi bolji budžet za sledeći auto, već je imao priliku i da provoza razne Mercedese koje je želeo. Par godina kasnije posedovao je 2-3 svoja automobila, posle 2010. je ta cifra došla na 4-5, sve do 2014. godine kada je kupio R107, prvi auto koji je uzet da bi sigurno ostao, čime se rodila njegova kolekcija u pravoj razmeri. Tokom dosadašnjeg života promenio je oko 12-13 Mercedesa 2.3 i 2.5 16 među kojima je bilo onih koje je kupovao, prodavao i vraćao u svoj posed. „Danas želim da krenem u nekom drugom pravcu, a to je restomod. Imam dosta spremljenih automobila i komponenti pa me tako čeka replika EVO 2 ili 190 sa 3.6 AMG motorom, kao i recimo W124 sa 6.3 itd. ali još nemam vremena da sve to izvedem“.

Iako voli sve svoje automobile, Nenad posebno izdvaja R107, R129 sa oznakama 380 i 500, kao i W123 280E, poslednji automobil kupljen tokom života Josipa Broza za potrebe službene pratnje. „Izgleda isto kao crni W123 iz detinjstva, a pritom je fantastično sačuvani originalni primerkak sa samo 45.000 km na satu i bogatom istorijom što je danas prava retkost“. Od automobila koje restaurira izdvojio je zlatni 2.3 16 koji se radi temeljno u cilju da dobije fabrički sjaj trenutka kada je napustio proizvodnu traku. A znajući Nenada koji je jedan od najvećih kolekcionara Mercedesa u regionu i koji ne prihvata nikakve kompromise, biće to još jedan vrhunski primerak trokrake zvezde u rastućoj kolekciji koja sve više zahteva i adekvatan prostor za čuvanje.

Autor teksta: Miloš Nikodijević
Autor fotografija: Nikola Stojanović

0 Comments