fbpx
Menu & Search

Škoda 110R je čehoslovački 911

Škoda 110R je čehoslovački 911

Nakon velikog otvaranja, te druženja sa automobilskim veličinama na 24 sata elegancije, vraćamo u realnost, ali i na našu glavnu misiju — automobilsku kulturu bivše Jugoslavije. Nju započinjemo malim nizom asocijacija. Dakle: karakteristična silueta sa poznatim uglom pada njenog zadnjeg dela? Motor iza zadnje, pogonske osovine? Vrlo upadljiv kolorit? Enterijer sa dvokrakim volanom i pregršt satića postavljenih u nizu?

Ne gledajući u naslov i galeriju, sve asocijacije vode u jednom pravcu, ka sportistima iz Štutgarta, međutim, u pitanju je njihova čehoslovača izvedba, Škoda 110R. Ova zelena, spora i glasna mašina, proizvedena 1977. godine, vlasništvo je Aleksandra iz Mladenovca, o čijem ćete očuvanju (ne samo) automobilskog nasleđa uskoro čuti još više. On svoju Škodu, sa svim njenim nesavršenostima, koristi kao svakodnevni prevoz, bilo to obavljanje sitnih poslova ili odlazak u nabavke, bilo hrane ili delova za mnoge druge projekte. Farba se možda ne presijava kao staklo, niti je savršeno naneta na lim ovog češkog kupea, ali je upravo to sve deo njegovog mesta u istoriji i okolnosti u kojima je pre četiri decenije nastao.

Više nego danas, Porsche je tokom sedamdesetih godina bio nedostupan običnom gađaninu. Zato se škoda 110R nametala kao jeftinija alternativa koja pruža osnovnu ideju posedovanja i vožnje propinjućeg konja štutgartskog. Šta je motivisalo prvog vlasnika da Škodu 110R kupi i vozi do pre nekoliko meseci, nismo uspeli da saznamo, ali je Aleksandrova ideja vodilja bila da je utegne što je više moguće, te se sa osmehom na licu vozi. Međutim, kako se trenutno bavi jednim većim projektom, Aleksandar bi svoju Škodu i prodao, najradije entuzijasti, koji bi nastavio da čuva ili sređuje ovaj svetli primer čehoslovačkog automobilizma koji je ostavio traga i na našim ulicama. Iako je zapremina Škodinog motora samo 1100cc, a snaga koju oslobađa 52KS, kada se u nju sedne, a motor upali, teško je ne uživati u svemu što ona pruža. Udobna kožna sedišta, enterijer kom nije teško odrediti inspiraciju i kilometar sat koji je tek obrnuo svojih prvih 100 000 kilometara zvuče kao sasvim dovoljno razloga za uživanje u svakoj vožnji. Na kraju krajeva, tu je i skromno, ali nekakvo sportsko nasleđe koje ovaj model ima upisan u svojoj istoriji.

U povratku, bili smo zaglavljeni na naplatnoj rampi kod Bubanj Potoka, okruženi Škodama novijeg datuma, od kojih je većina bila sa stranim tablama, a kiša je neumorno pljuštala po vetrobranu našeg automobila. U takvoj, prilično sumornoj atmosreri, bismo prekratili vreme i sačuvali živce koji su se kidali sa svakim novim automobilom koji je zujao zaustavnom trakom, poveli smo diskusiju o maloj zelenoj Škodi. Na kraju, jednoglasno smo izglasali da bi najlepše bilo da ona pređe u ruke nekog mladog vozača ograničenog budžeta, koji, uz svakodnevni prevoz koji lako može sam da servisira, traži i individualnost i zabavu koju retko koji automobil za taj novac može da pruži.

Autor teksta: Đorđe Sugaris
Autor fotografija: Miloš Nikodijević

6 Comments

 1. […] Škoda 110R je čehoslovački 911 […]

 2. vojo
  10 godina ago

  posedujem isti cupe skode 110 r,1978godiste, to je auto grom gromova
  zmija na putu !
  Da li je Aleksandar prodao skodu?
  imam problem, pa mozda moze da mi pomogne,
  pukla mi je zadnja opruga,a novu ne mogu da nadjem orginal,stavio sam neku ,majstor kaze da je orginal,ali taj tocak sada ne stoji pravo nego je okrenut ka unutra,kao da je opruga veca i podigla auto na toj strani.

  • Aleksandar
   10 godina ago

   Pozdrav, video sam vas problem, da ja jesam prodao Skodu, ali jasno mi je o cemu je rec, naime tockovi tog auta kada je auto prazan i treba da blago budu okrenuti, ka „unutra“, ali ukoliko je razlika velika medju tockovima, morate naci majstora koji se bavi skracivanjem i prepravkom opruga, to je ujedno i kovachki posao, onda je podesno da skinete orginalnu, i ondesete na popravku, pa ce on tu novu grejati i prepravljati po staroj uzimajuci u obzir i deformaciju koju je stara pretrpela usled vremena-

 3. vojo
  10 godina ago

  hvala na savetu,trazicu orginal oprugu,ako ne nadjem ostaje mi prepravka ove sto imam,pozdrav

 4. Milan
  10 godina ago

  Ovaj primerak je odlican,samo skini ove ruzne ratkapne.

  • Jovan
   3 godine ago

   Takvu Škodu rezedo zelenu sam kupio osamdesete proizvodnja 1979god. Povozna živahna u odnosu na zastavu 101. Imala je karburator sa dva grla i bila potrošač. Kupio sam u preciznom mehanici kečev karburator i to rešio. Vukao sam kamp prikolicu treskinu od pet ležaja deset godina ceo Jadran i jedanput Grčka. Pre polaska na odmor točkove koji su bili 14coli zamenom sa točkovima od 13coli. Uživao sam u vožnji tog auta i bila je zanimljiva gde god se pojavi.