fbpx
Menu & Search

1958. Ford Taunus 17m P2 – 3.000€

1958. Ford Taunus 17m P2 – 3.000€

Prva oznaka 17M postala je neraskidivi deo Forda Taunus sve do pojave modela TC. To se desilo na modelu P2, odnosno Projekat 2 čija proizvodnja je između avgusta 1957. i avgusta 1960. godine iznedrila 240.000 napravljenih primeraka. Nakon modela P1 Weltkugel o kojem smo svojevremeno pisali u Nasleđu, P2 je drugi novi dizajn jednog Fordovog modela nakon kraja Drugog svetskog rata, a njegov stajling doneo mu je i nadimak Barocktaunus. Ovaj automobil pravljen kao limuzina sa dvoja i četvora, kao i Kombi sa troja vrata, nastao je u tesnoj vezi sa Fordovom ispostavom u Francuskoj, što jasno pokazuju sličnosti sa Simca Veddete modelom.

Pre nepunih nedelju dana smo se prijatno iznenadili kada nam se Vladan javio i poslao fotografije i opis njegovog Taunusa P2 koji se prodaje. Prenosimo njegov opis u celini:

„Moj Taunus ima 1700 kubika, 60 KS i trobrzinski menjač na volanu. Prednje vešanje je Makferson, pozadi je kruta osovina sa lisnatim gibnjevima. Kupio sam ga 1991. u jako lošem stanju. Urađena je limarija, farbanje i zaštita 1994. godine. Montiran je motor i menjač i doveden je do voznog stanja. Enterijer sam napravio u varijanti „uradi sam“ sa ciljem da se auto provoza da bi se ustanovilo u kakvom je mehaničkom stanju i šta treba raditi sa motorom, menjačem, kardanom, sistemom za upravljanje, itd. Nažalost, porodični problemi su me sprečili da nastavim sa radovima i auto do današnjeg dana stoji u suvoj garaži. Palim ga nekoliko puta godišnje, provozam jedan kilometar i to je sve. Ustanovio sam da je potrebno predihtovati motor, menjač, diferencijal, zameniti silent blokove, podići gibnjeve, ponovo srediti kočnice, zameniti gume očistiti rezervoar i sl. Slike su od letos, kada sam ubacio flašu sa benzinom na prozor – dakle sveže. Imam nešto rezervnih delova (tri menjača, dva neispravna motora, karburatore, doboše, kočione cilindre, delove električne instalacije, vetrobransko staklo…) i svi idu uz auto. Cena je 3000 evra. Auto se nalazi u okolini Beograda.“

Kontakt: Vladan
381 63 74 76 208

Cena: 3.000€

0 Comments