fbpx
Menu & Search

Savršen mehanizam

Savršen mehanizam

Svaki pasionirani ljiubitelj satova posebno ceni večne siluete i preciznost postignutu lucidnim i vešto izrađenim mehaničkim sklopovima pre nego gomilom elektronike. U automobilskom svetu, mali je broj četvorotočkaša koji su uspeli da održe svoj duh i prenesu ga u 21. vek, ali je Porsche to zasigurno uspeo. Kao što je Rolex od Submarinera stvorio globalno prepoznatljiv oblik koji je danas nešto više od ručnog sata ili Jaeger LeCoultre Reversom postavio etalon beskompromisne elegancije, Porsche 911 je uprkos značajnoj evoluciji ostao veran svojoj osnovnoj premisi. Silueta je kroz godine dobijala moderniji oblik, visoka tehnologija je ušla pod lim, ali je motor ostao iza zadnje osovine, te je osećaj ostao isti, praćen poznatim zvukom. Počevši kao kolekcionar satova, Srđan je ubrzo ušao i u svet Porschea, a svoju kolekciju odabranih štutgartskih ikona nedavno je obogatio jednim ranim primerkom modela 911. U pitanju je 911L iz 1968. godine, balansirani spoj luksuznih detalja i šestocilindričnog boksera daleko iza vozača.

„Sa Porscheom sam krenuo kao i svaki klinac.“ počeo je Srđan „Svako ko se razume u automobilizam kaže da je to najbolji automobil na svetu, a to sam i ja slušao i čitao. Prvi Porsche je bio 997 4S, a ovaj mi je bio san dosta dugo. Iskreno, nisam ni sanjao da ću ikad imati ovaj auto. Čim sam stekao mogućnosti da ga uvezem, to sam i uradio. Lomio sam se između njega i 356, ali sam ipak 911 fan.“ Kao i kod satova, Srđanu je najvažnije bilo pre svega da njegov Porsche ima složene brojeve motora, šasije i menjača i što detaljniju prateću papirologiju.

Primerak koji je najbolje odgovarao onome što je tražio pronašao je u Belgiji. Bordo 911L sa enterijerom boje konjaka je svoje godine proveo na američkom kontinentu, na Floridi, a potom je došao u Evropu i za preko pola veka, do sada je imao tri vlasnika: „Ovo je L model, gde je L skraćeno od Luxury. Pravljen je nešto više od godinu dana isključivo za američko tržište. Imao je malo više opreme nego evropski automobili i ukupno ih je napravljeno malo preko 11.000.“

Činjenica da je klasični 911 danas jedna od najsigurnijih investicija odvela je mnoge primerke sa ulica u mrak garaža, ali Srđan nije propuštao nijednu priliku da svog ljubimca koristi svakodnevno, kako u gradu, tako i na otvorenom putu. Upoređujući iskustva sa ostalim 911 koje je tokom godina vozio, on se osvrnuo na osnove koje je originalni 911 postavio kao rodonačelnik dinastije: „Mislim da skoro ne postoji 911 koji do sada nisam vozio, ali su svi slični od starta, od kada uđeš i okreneš ključ na levoj strani. Svaka se vozi na sličan način, taj DNK koji ga je proslavio je ostao do danas. U tom smislu, moj auto je tata svih tata, pradeda kako bih ga ja nazvao.“

Iako je potpuno svestan investicionog potencijala, Srđan naglašava da svoj 911 želi da vozi i ostavi svom nasledniku, ali i da svojim primerom motiviše druge da uvoze automobile u Srbiju: „Ranije ih je bilo nekoliko, ali su svi oni otišli. Žao mi je što svi dobri automobili idu iz Srbije, i mnogi su do sada otišli. Voleo bih da više ljudi razmišlja na ovaj način, pa da vraćamo ovakve automobile u Srbiju.“ Kao najboljem sportskom automobilu na svetu i verovatno jedinom primerku svoje vrste koji može da se vozi svakodnevno i bezbrižno, Porscheu 911 je mesto na ulicama, na svačije zadovoljstvo – kako onoga ko je za volanom, tako i svakoga ko ga vidi u pokretu.

Autor teksta: Đorđe Sugaris
Autori fotografija: Miloš Nikodijević i Nikola Stojanović

0 Comments