fbpx
Menu & Search

1970. Fiat 500 – 4.000€

1970. Fiat 500 – 4.000€

Evropsko tržište automobila nakon Drugog svetskog rata zahtevalo je masovniju motorizaciju u odnosu na predratne prilike. Isprativši oproban recept narodnog automobila sa motorom postavljenim pozadi kod Volkswagenove Bube, Dante Đakoza dizajnira naslednika prethodnih Fiatovih malih miševa u vidu modela Nuova 500 koji je tržištu predstavljen 1957. godine. Novi Cinquecento, u Australiji i na Novom Zelandu poznatiji kao Bambino, pokazao se kao veoma agilan i praktičan automobil bez obzira na veličinu koju možemo da opišemo jedino u deminutivu. Zato ne čudi da je oberučke prihvaćen od strane italijanske i evropske publike za krstarenje istorijski važnim gradovima čije ulice su pravljene u vreme kada se o automobilima sa motorom još nije ni razmišljalo, dok njegovu popularnost danas prepoznaje i severnoamerički kontinent što Petroliciousov video u prilogu i pokazuje. Uz to, bio je jeftin za održavanje i mali potrošač, a za one koji su zahtevali nešto više prtljažnog prostora, u opticaju je bila i Giardiniera karavan verzija o kojoj smo već pisali na našim oglasnim stranama, dok smo se sa jednom takvom izašlom iz proizvodnog pogona Steyr-Puch, koji je po licenci proizvodio ove mališane, lično i susreli u Slobodanovoj garaži.

No, vratimo se klasičnom Fiatu 500, tačnije jednom kojeg smo pronašli na slovenačkim oglasnim stranama. S obzirom na to da je model proizvođen nepune dve decenije, te da je poslednji primerak fabriku napustio 1975. godine, prvo što uviđamo da je model sa oglasa jedan od novijih. Osim spominjanja da automobil poseduje sertifikat starovremenskog vozila u Sloveniji, vlasnik ovog 500 kubika i 18 konja snažnog automobila ne daje više detalja. Uz samo dve priložene fotografije koje pokrivaju spoljašnost vozila, ni mi nismo u stanju da damo širi sud, posebno ne o njegovom enterijeru, ali za početak lako možemo da uočimo da su njegova limarija, farba i hromirani detalji u odličnom stanju. Prisutan je i panorama krov što je detalj koji značajno doprinosi povećanju užitka vožnje i smanjenju potencijalne klaustofobije, dok bismo jedino zamerku uputili na vozačev retrovizor koji definitivno nije originalan deo.

Takva sitnica ne može da pokvari zainteresovanost kupaca, niti da umanji vrednost automobila, ali vaša sposobnost cenkanja može. Zato je vreme da mi prestanemo da pišemo, a vi priču nastavite sa prodavcem putem stranice oglasa.

Cena: 4.000€

Izvor: www.avto.net
Izvor jedne od fotografija: www.autowp.ru

0 Comments