fbpx
Menu & Search

1978. TAM 110 T7 – 7.670€

1978. TAM 110 T7 – 7.670€

Temelje fabrike koja će kasnije postati Tvornica automobila Maribor, udarile su nemačke snage tokom 1941. godine za potrebe izrade delova za avione. Po nalogu Josipa Broza nakon završetka rata i pošto su se posledice razaranja slegle, 31. decembra 1946. godine, zvanično je osnovana ova slovenačka fabrika kamiona i autobusa. Prvi model izašao iz Tovarna automobilov Maribor ili skraćeno i popularnije TAM, nosio je simboličan naziv Pionir. Nastao je 1947. godine na osnovu licence čehoslovačke Prage, a prestao je da se proizvodi 1962. nakon 1700 napravljenih primeraka.

Još jednim simboličnim potezom, desio se povratak nemačkim korenima, i to kada su 1958. godine, fabriku počeli da napuštaju kompletirana vozila i motori po licenci kompanije Magirus-Deutz. Iako je vremenom više puta menjala naziv, fabrika je konstantnom i kvalitetnom proizvodnjom izrasla u vodećeg spravitelja civilnih i vojnih kamiona u bivšoj SFRJ, sa 200.000 napravljenih vozila do 1986.

Pored popularnih civilnih Tamića (80T35), jedan od glavnih vojnih ponosa ove kompanije koju je predstaljvao logo sa malom petokrakom na centralnom mestu oblika koji podseća na detelinu sa tri lista, bio je i TAM 110 T7 4×4. Niz brojeva i slova u nazivu kamiona ove marke, označavao je broj konjskih snaga, T kao Tovornjak tj. kamion na slovenačkom, i na kraju njegovu ukupnu nosivost, tačnije težinu u tonama. Osim tih karakteristika koje otkrivaju specifikaciju njegovog dizel motora čiji je maksimalni obrtni moment iznosio oko 350 Nm, kamion je pravljen da bude operativan pri rasponu temperatura od -30°C pa sve do +40°C, kao i da bez ikakvih problema prelazi reke do dubine od jednog metra. Prikolica koja, osim tovara, prima do 12 putnika, kao i kabina koja sadrži sedeće pozicije za dve osobe, prekrivene su ojačanim PVC materijalom koji po želji može da se ukloni, kada je moguće oboriti i njegovu šoferku u ravan kosine prednjeg dela kamiona.

Ako vam njegova potrošnja koja se kreće između 16 i 21 litra po fabričkoj specifikaciji nije problematična kada poželite da se uputite na kampovanje ili bilo koju drugu avanturu koja uključuje čak i težu vožnju van puteva, onda će vam njegov rezervoar kapaciteta 100l biti sasvim dovoljan. Ako tome dodamo sjajno stanje i tek 9600 pređenih kilometara kako to njegov prodavac iz Bosne i Hercegovine tvrdi, ovaj originalno očuvan i garažiran TAM 110, spreman je da vas povede gde većina drugih vozila ne može.

Ukoliko ste zainteresovani, detalje oglasa pogledajte ovde.

Cena: 7.670€

Izvor: www.pik.ba

0 Comments