fbpx
Menu & Search

Vetar strasti

Vetar strasti

Volkswagen Golf nije prvi automobil na koji se pomisli na pomen reči oldtajmer. Ipak, u pitanju je jedan od najprepoznatljivijih klasika iz Volfsburga i to je najvećim delom zbog tri slova — GTI. Marta 1975. godine, kada je Golf GTI prve generacije ugledao svetlost dana, legenda o Golfu je dobila svoje najvažnije poglavlje, a narod je ostvario novo pravo; pravo na dostupnu brzinu. Sasvim očekivano, Golf GTI je brzo postao predmet žudnje, a ta strast nije jenjavala ni kako su decenije odmicale. Dugo, ovi Golfovi su bili mučeni i modifikovani, a mnogi primerci iz ovog ili onog razloga nisu doživeli da uđu u period kada su postali punopravni klasici.

Kao gotovo svako ko je rastao tokom osamdesetih godina, Mića je želeo Golf GTI i danas ga stavlja na visoko mesto na listi najdražih automobila iz mladosti: „Moj dobar prijatelj je imao plavi Golf GTI kog je davno kupio u Pančevu. Vozio sam se u njemu, i to je definitivno auto iz mog vremena. Tada nisam mogao da ga kupim, ali eto, nikad nije kasno.“ Dok je želja za njim dugo postojala samo u okvirima apstraktne ideje, plan za kupovinu se rodio posle jednog putovanja u Austriju: „Bio sam na skupu Wörthersee i kada sam se vratio, znao sam odmah koga da pitam da li možda ima neki GTI za mene. Odmah sam dobio poruku da ima jedan iz 1982. i tako sam ga kupio. To je moj drug koji je imao devet komada, a sada ih ima osam.“ Mići je bilo najbitnije da njegov GTI nema nikakvih modifikacija, a dobivši Volkswagenov sertifikat o poreklu, potvrdio je da se u njemu nalazi i originalni motor. Pre Srbije, ovaj Golf je bilo u Italiji, što već na prvi pogled otkrivaju dodatni žmigavci na prednjim krilima.

Budući da je Golf stajao godinama, bilo mu je potrebno jedno dobro pranje i malo osvežavanja, ali je ubrzo bio spreman za ono što radi najbolje — vožnju u kojoj nikada nije dosadno: „Vozim ga često noću. Ne znam zašto se sva ta kola voze uveče više nego preko dana, valjda zato što nema gužve i sve onda bude mnogo opuštenije.“ Samu vožnju on opisuje kao dosta jednostavnu, ali istovremeno intenzivnu, budući da je Golf GTI automobil iz perioda analogne vožnje neopterećene suvišnom elektronikom i komplikovanim sistemima koji oduzimaju vozaču potpunu kontrolu nad autom. Počevši od 1982. godine, Golf GTI je imao 110 konja i petobrzinski menjač kao standard, što je ovom automobilu od 840kg davalo sjajne vozne karakteristike za period, a i danas je više nego dovoljno za kilometre bezbrižne zabave.

Jedini detalj koji je pri kupovini odstupao od originala bile su Pirelli felne koje su odgovarale Golfu 2. Naime, kod ovog traženog točka postoje određene varijacije, tako da je felna sa Golfa druge generacije imala devet rupa u obliku slova P, dok je njena ranija iteracija imala osam otvora i značajno je ređa. Po kupovini auta, Mića je krenuo u potragu za felnama koje odgovaraju njegovom Golfu i pronašao ih je u Sloveniji. Time, Golf je dobio svoj< konačan izgled koji sada u potpunosti odgovara ranim osamdesetim godinama i periodu kada je Golf GTI prve generacije vladao u svojoj klasi.

Posle decenija koje je preživljavao kao stari hečbek u kom ima dovoljno snage za mučenje i divljanje bez ikakve brige i adekvatnog održavanja, Golf GTI se vratio na tron uz zvuke fanfara, ovog puta kao klasik koji je obeležio velike promene u svetu automobila i koji sada izaziva poštovanje generacija zaljubljenika. Zreo, zdrav i u punoj snazi, Mićin Golf GTI je reprezentativan primerak svoje vrste za kog on želi da ostane u porodici, kada sin stasa i stekne dovoljno vozačkog iskustva.  Do tada, prazne beogradske ulice će biti njegovo igralište, u noćnim vožnjama u kojima je svaka krivina razlog za širok osmeh.

Autor teksta: Đorđe Sugaris
Autor gornjih fotografija: Miloš Nikodijević
Autor donjih fotografija: Nikola Stojanović

0 Comments